Bloomberg: UE va propune interzicerea țițeiului rusesc până la finalul anului

Bloomberg: UE va propune interzicerea țițeiului rusesc până la finalul anului
Oficialii UE stabilesc ultimele detalii ale unui plan prin care să renunțe la importurile de petrol din Rusia. Sursă foto: Pixabay

UE ar urma să propună interzicerea țițeiului rusesc până la finalul anului, scrie publicația Bloomberg. Ppână atunci vor fi introduse restricţii graduale la importuri.

UE pregătește noi sancțiuni

UE face presiuni pentru ca mai multe bănci din Rusia şi Belarus să fie excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC.

O decizie privind noile sancţiuni ale UE ar putea fi luată săptămâna viitoare, la reuniunea ambasadorilor blocului comunitar. Măsurile propuse, care ar reprezenta al şaselea pachet de sancţiuni adoptat de UE de când Rusia a invadat Ucraina în 24 martie, încă se negociază şi ar putea fi modificate, informează sursele.

Sancţiunile UE necesită susţinerea tuturor celor 27 de state membre pentru a fi adoptate şi unele ţări, cum ar fi Ungaria, s-au opus măsurilor care vizează petrolul rusesc. În schimb Germania este în favoarea impunerii unei interziceri graduale a petrolului rusesc, apreciază sursele.

Oficialii UE, plan de a renunța la importurile de petrol din Rusia

Germania și Ungaria au fost cele mai vocale țări până acum în a se opune interzicerii importurilor de petrol și gaze rusești, dar și alte țări sunt îngrijorate. Așa se face că oficialii Comisiei Europene au fost nevoiți să poarte negocieri foarte complicate.

Oficiali și diplomați UE au transmis că decizia de a impune embargo petrolului rusesc va diferenția între diversele sortimente de petrol și felul în care acesta e transportat.

De asemenea, decizia va fi implementată treptat, așa încât statele dependente de petrolul rusesc să aibă timp să găsească surse alternative.

Urmăriți B1TV.ro și pe