Bogdan Aurescu, la Bruxelles: E extrem de important să accelerăm crearea Grupului de Luptă NATO în România / Trebuie să adaptăm postura de pe Flancul Estic la ceea ce face Rusia în Ucraina și Belarus (FOTO, VIDEO)

Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Alianța Nord-Atlantică trebuie să reconsidere filosofia, structura și elementele constitutive ale posturii de pe Flancul Estic, a declarat șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, înainte de întâlnirea pe care o are la Bruxelles cu omologii săi din statele UE și din SUA, eveniment la care participă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Bogdan Aurescu (MAE), la Bruxelles: „Pentru noi, este extrem de important să accelerăm, pe cât de repede posibil, crearea Grupului de Luptă în România”

„Este într-adevăr o întâlnire foarte oportună astăzi a miniștrilor de externe, inclusiv ca urmare a Summitului NATO care a avut loc exact acum o săptămână. În ceea ce privește România, pentru noi cel mai important subiect de pe agendă este răspunsul pe care NATO ar trebui să îl dea la agresiunea rusă, în termeni de consolidare consistentă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic. Pentru noi, este extrem de important să accelerăm, pe cât de repede posibil, crearea Grupului de Luptă în România, care va fi sub conducerea Franței ca națiune-cadru. În același timp, astăzi voi sublinia necesitatea ca NATO să reconsidere filosofia, structura și elementele constitutive ale posturii de pe Flancul Estic. Deoarece condițiile sunt total diferite de cele pe care le-am avut când am început să construim această postură”, a spus ministrul român al Afacerilor Externe, într-un dialog în limba engleză cu reporterii prezenți la Bruxelles.

Bogdan Aurescu a explicat că postura NATO de pe Flancul Estic trebuie adaptată „la realitatea care arată că trupele ruse sunt în Ucraina și în Belarus”, astfel că „trebuie să regândim totul”.

„În același timp, îi voi informa pe colegii mei despre decizia luată de România, luată de Președintele României, domnul Iohannis, de a majora cheltuielile (de Apărare) de la 2% din PIB la 2,5%, începând cu anul fiscal următor. De asemenea, le voi cere colegilor, desigur, să sprijine țările partenere mai mult, în special Republica Moldova și Georgia”, a mai spus oficialul.

Întrebat ce presupune schimbarea posturii pe care o invocă, șeful diplomației române a continuat: „Trebuie să regândim postura astfel încât să o adaptăm la ceea ce face Rusia în Ucraina și în Belarus. Pentru că în timp ce vorbim, practic, Belarus a devenit un alt district militar al Rusiei, iar în același timp trebuie să ținem cont de prezența Rusiei în Ucraina cu forțe militare”.

„Asta este foarte diferit de momentul 2014, când Rusia a ocupat ilegal Crimeea și apoi, ei bine, și-a consolidat prezența militară acolo. Însă a fost doar Crimeea cea ocupată la acea vreme, așa că trebuie să ținem cont de această nouă realitate și să ne adaptăm în consecință”, a adăugat Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe