Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE: Doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil

Bogdan Aurescu, la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale UE: Doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil
Foto: MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la luni la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, desfăşurată la New York, în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate al UE, Federica Mogherini, şi şefii diplomaţiilor europene au discutat cu prioritate despre perspectivele soluționării dosarului sirian, inclusiv în contextul evoluțiilor din dosarul nuclear iranian.

Cu privire la situația din Siria, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat faptul că doar o soluție politică poate oferi un rezultat durabil. A arătat că acest proces trebuie condus în așa fel încât grupările extremiste să nu se consolideze în Siria. Este vorba, prin urmare, despre necesitatea de a combate grupările extremiste afiliate Daesh și Al Qaida, și, în același timp, de a declanșa procesul politic de negociere. 

„Bogdan Aurescu s-a referit, în acest context, la abordarea reprezentantului special ONU pentru Siria Staffan de Mistura în sensul creării de grupuri de lucru cu participarea opoziției și administrației siriene, ca fiind un test pentru disponibilitatea părților de a negocia. Alături de alți miniștri, ministrul român a exprimat preocuparea pentru efectele consolidării militare ruse din Siria. Totodată, s-a referit la rolul potențial relevant al Iranului într-un viitor proces politic de negociere”, se arată într-un comunicatd e presă al MAE.

În context, Bogdan Aurescu a evidenţiat importanţa fructificării încheierii acordului convenit la 14 iulie 2015 în dosarul nuclear pentru a angaja Iranul într-o relaţie constructivă atât în domeniul relaţiilor bilaterale cu UE, cât şi în plan regional, în soluţionarea crizelor din Siria, Irak şi Libia.

De asemenea, ministrul român a reiterat necesitatea sprijinirii statelor vecine Siriei care găzduiesc refugiați sirieni.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)