Bogdan Aurescu: Nu există informații că Rusia ar intenționa să folosească arme de distrugere în masă în perioada imediat următoare / Sperăm să anunțăm redeschiderea ambasadei la Kiev în una-două săptămâni (VIDEO)

Bogdan Aurescu: Nu există informații că Rusia ar intenționa să folosească arme de distrugere în masă în perioada imediat următoare / Sperăm să anunțăm redeschiderea ambasadei la Kiev în una-două săptămâni (VIDEO)
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

În acest moment nu există niciun fel de informații care să indice că există intenția Rusiei de a folosi arme de distrugere în masă în războiul din Ucraina în perioada imediat următoare, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a vorbit și despre redeschiderea ambasadei române la Kiev, pe care autoritățile speră să o poată anunța „într-un interval de timp de una-două săptămâni”.

Bogdan Aurescu: Posibilitatea ca Rusia să folosească arme de distrugere în masă, un scenariu care în acest momente e neconfirmat de realitatea din teren

Invitat joi seară la TVR 1, șeful diplomației române a amintit că, la Summitul NATO de la Bruxelles din 24 martie, liderii NATO au avertizat Federația Rusă „cu privire la inadmisibilitatea utilizării unor arme de distrugere în masă.

„Nu există niciun fel de informații în acest moment care să indice că există intenția de a folosi Rusia în perioada imediat următoare astfel de arme. Reamintesc faptul că la Summitul NATO care s-a desfășurat la Bruxelles pe 24 martie, în declarația finală a acestui summit, liderii aliați au avertizat Rusia cu privire la inadmisibilitatea utilizării unor arme de distrugere în masă”, a declarat oficialul.

„Chiar au fost trasate o serie de sarcini pentru autoritățile militare (NATO, n.r.) de a pregăti în continuare o serie de măsuri, inclusiv pentru Summitul de la Madrid, care va avea loc în luna iunie, respectiv de a acorda Ucrainei o serie de elemente de sprijin în acest, mă rog, scenariu care în acest moment este, repet, neconfirmat din punct de vedere al realității din teren”, a continuat Bogdan Aurescu.

Ce a spus ministrul Afacerilor Externe despre redeschiderea ambasadei române la Kiev

În ceea ce privește ambasada română la Kiev, spune Bogdan Aurescu, România este în proces tehnic de pregătire a redeschiderii.

„Suntem în proces tehnic de pregătire a deschiderii. S-a lucrat foarte intens în format interinstituțional, pentru că nu este doar Ministerul de Externe implicat în acest efort. Sperăm ca într-un interval de timp de una-două săptămâni să putem anunțăm redeschiderea misiunii noastre diplomatice, adică să înceapă să înceapă să funcționeze efectiv, pentru că trebuie spus în urmă cu o săptămână ambasadorul României la Kiev s-a deplasat temporar în Ucraina, o perioadă de timp, pentru pregătirea inclusiv a vizitei care a avut loc, deci a fost în contact cu autoritățile ucrainene”, a adăugat ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe