Bogdan Aurescu, reacție fermă la speculațiile vehiculate de reprezentantul Rusiei la ONU, care sugera că UE ar primi grâne ucrainene pentru armament. Șeful MAE a denunțat „manipulări grosolane ale realității”

Bogdan Aurescu, reacție fermă la speculațiile vehiculate de reprezentantul Rusiei la ONU, care sugera că UE ar primi grâne ucrainene pentru armament. Șeful MAE a denunțat „manipulări grosolane ale realității”
Foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a denunțat drept „manipulări grosolane ale realității” speculațiile lansate de Rusia cum că „Ucraina vinde grâne Occidentului în schimbul armelor”. Momentul a avut loc, joi, la ONU, în contextul în care reprezentantul permanent al Moscovei, Vasili Nebenzia, susținea că ar avea suspiciuni că grânele ucrainene ar fi „pompate în hambarele țărilor europene la schimb pentru armele” occidentale, transmite Digi24.ro.

Bogdan Aurescu (MAE), reacție fermă la speculațiile vehiculate de reprezentantul Rusiei la ONU

„Legat de acuzațiile Rusiei pe care tocmai ce le-am auzit în această sală, că există un așa zis «acord» între Occident și Ucraina pentru livrări de cereale în schimbul armamentului, dați-mi voie să vă amintesc că nu este prima oară când Rusia susține astfel de acuzații complet false. De exemplu, la 1 mai, Ministerul Apărării rus a afirmat că Ucraina exportă masiv cereale prin România la schimb pentru arme și muniții. Ministerul român al Apărării a respins rapid aceste afirmații ca fiind niște manipulări grosolane și false ale realității”, a declarat șeful diplomației române.

Reprezentantul UE la ONU, Olaf Skoog, a respins și el afirmațiile diplomatului rus ca fiind „dezinformări”.

„Ce am auzit astăzi de la Rusia, legat de faptul că Occidentul ar susține o schemă cereale-pentru-arme, este un alt element adăugat la o lungă listă a dezinformărilor”, a spus oficialul.

Totul a început de la speculațiile vehiculate de reprezentantul permanent al Federației Ruse la ONU

„Aș vrea să-l întreb pe David Beasley (n. red. – director executiv la Programul Alimentar Global) dacă livrările umanitare de cereale din Ucraina au avut loc din februarie și până acum? Din câte știm noi, nu au mai fost livrate, dar dacă este să credem afirmațiile politicienilor occidentali și datele din media, ele sunt scoase din Ucraina în mod activ cu trenul și folosind vase pe Dunăre. Dar unde merg aceste grâne? Avem motive să suspectăm că sunt stocate în diferite țări europene și nu folosite pentru a-i hrăni pe cei înfometați din Sudul global.

Deci, așa cum înțelegem noi, Ucraina plătește pentru livrările de arme din Occident în acest fel. Ceva s-a întâmplat în istoria Ucrainei. În februarie 1918, conform unui acord al Radei Centrale, trupele austriece și germane au pătruns în teritoriul ucrainean, susținând că îl apară de Rusia sovietică. În schimbă, Kiev-ul s-a angajat să livreze alimente la Berlin și Viena. Ca rezultat, 37.000 de vagoane de provizii au fost exportate”, susținea Vasili Nebenzia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni