Marea Britanie: Fostul ministru de externe Boris Johnson, citat în instanță. Va fi judecat pentru „slogan fals” în campanie

Marea Britanie: Fostul ministru de externe Boris Johnson, citat în instanță. Va fi judecat pentru „slogan fals” în campanie
Foto: BBC

Fostul ministru de externe britanic și primar al Londrei, Boris Johnson, a fost citat în instanță pentru un slogan din timpul campaniei pentru referendumul din 2016 privind Brexit.

Mai precis, acesta va compărea în fața justiției la Londra pentru faptul că a susținut că Serviciul Național de Sănătate (NHS) va beneficia de fonduri suplimentare de 350 de milioane de lire sterline pe săptămână dacă Marea Britanie iese din UE și încetează să mai contribuie la bugetul comunitar, scrie RFI, citat de g4media.ro.

Sloganul a avut un impact important și a contribuit la votul de 52% în favoarea ieșirii din UE în scrutinul de la 23 iunie 2016.

Ulterior, un cetățean pe nume Marcus Ball a inițiat o acțiune penală privată, susținută de o campanie pe internet care a strâns 200.000 de lire.

Astfel, Curtea de Magistrați de la Westminster a declarat acțiunea admisibilă și l-a citat pe Johnson care va compărea în fața acestei instanțe care apoi va trimite cazul spre judecare pe fond Curții Coroanei, instanța superioară.

Acuzatorii spun că Johnson a manipulat voit cifrele și acest lucru a influențat rezultatul votului din 2016.

Pe de altă parte, fostul ministru de externe respinge acuzațiile, calificându-le drept motivate politic, având ca scop subminarea rezultatelor referendumului.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)