Austria are un nou cancelar: Brigitte Bierlein, președinta Curții Constituționale, îi urmează în funcție lui Sebastian Kurz, după imensul scandal de corupție

Austria are un nou cancelar: Brigitte Bierlein, președinta Curții Constituționale, îi urmează în funcție lui Sebastian Kurz, după imensul scandal de corupție
Foto: Hepta.ro

Criza politică de la Viena pare aproape de final.
Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a desemnat-o joi cancelar interimar pe Brigitte Bierlein, preşedinta Curţii Constituţionale, în urma demiterii prin moţiune de cenzură a guvernului condus de cancelarul Sebastian Kurz.

Moțiunea trecuse după coaliţia de guvernare s-a destrămat ca urmare a demisiei vice-cancelarului Heinz-Christian Strache, lider al extremei-drepte, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă.

Brigitte Bierlein, ce va împlini în curând 70 de ani și care în mod obligatoriu ar trebui să se pensioneze din postul de judecător al Curţii Constituţionale, are sarcina să formeze un guvern interimar care să conducă ţara până la alegerile anticipate ce ar urma să se desfăşoare probabil în septembrie. Mai mult, aceasta devine şi prima femeie cancelar din istoria Austriei, informează Agerpres citând agenția Reuters.

”Cel mai important obiectiv în prezent este să găsim mai mult calm şi să construim încrederea între toate părţile politice (…) în Austria, în Europa şi în lumea întreagă”, a spus Brigitte Bierlein în faţa presei, alături de preşedintele Alexander Van der Bellen.

Alegerea făcută de acesta din urmă este ceea ce de altfel se aştepta, şi anume numirea unui cancelar interimar care să nu fie implicat activ în politică, deşi mulţi judecători sunt apropiaţi de un partid sau altul, Brigitte Bierlein ajungând la rândul ei preşedintă a Curţii Constituţionale la propunerea coaliţiei fostului cancelar Kurz.

”Desigur că în lunile următoare nu vom vedea iniţiative legislative mari, de durată. Va fi vorba mai degrabă despre o administrare bună şi ordonată a problemelor statului”, a spus la rândul său Van der Bellen.

Noul cancelar a anunţat şi primul nume al unui ministru în cabinetul ei interimar, respectiv Alexander Schallenberg, care va fi ministru de externe. Acesta este un diplomat care a lucrat în cabinetul lui Kurz.

În urma scandalului denumit ”Ibizagate”, cancelarul Sebastian Kurz a rupt coaliţia pe care formaţiunea sa, Partidul Popular Austriac (OeVP), o formase după alegerile din 2017 cu Partidul Libertăţii (FPOe) al vicecancelarului Heinz-Christian Strache.

Cu aproximativ o săptămână înaintea alegerilor europene, presa germană u difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017.
Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promitea acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

A doua zi după publicarea acestor imagini, Strache şi-a dat demisia din postul de vicecancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, susținând că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ”agenţi provocatori” care l-au invitat la o întâlnire ”stropită cu alcool” într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.

Procurorii au demarat o investigație în acest caz, care pare să fi fost o înscenare montată pentru a-l compromite pe politicianul de extremă dreapta.