Bruxelles: Negociatorii mai au 24 de ore să pună la punct acordul pentru Brexit

Bruxelles: Negociatorii mai au 24 de ore să pună la punct acordul pentru Brexit

Autoritățile Uniunii Europene avertizează că, dacă se dorește ca summit-ul pentru Brexit de duminică să devină realitate, negociatorii mai au 24 de ore să iasă din impasul provocat de neînțelegerile dintre Marea Britanie și statele membre ale Uniunii Europene, relatează The Independent.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis le-a spus reporterilor prezenți la Bruxelles, miercuri, că un acord final privind Brexit ar trebui să fie gata până vineri cel târziu, când mai mulți oficiali ai statelor membre au programată o întâlnire, dacă se vrea cu adevărat ca înțelegerea să fie gata până la summit-ul de duminică.

„Înainte de toate, trebuie să cădem de acord asupra declarației politice privind relațiile viitoare, iar noi n-am ajuns până acolo încă (…) un summit a fost anunțat, o agendă a fost publicată, și noi suntem foarte interesați să participăm”, a răspuns demnitarul european când a fost întrebat de summit.

Declarația vine în contextul în care, săptămâna trecută, Marea Britanie pe de o parte și Uniunea Europeană pe de altă parte s-au înțeles asupra unei schițe de acord final privind Brexit. Cu toate acestea, supraviețuirea acordului este încă incertă, dat fiindcă mai multe state membre nu sunt de acord cu clauzele stipulate, dar și fiindcă scena politică britanică a intrat în impas pe această temă.

În plus, potrivit diplomaților din capitala Belgiei și a Uniunii Europene, Angela Merkel ar fi amenințat cu absența de la summit, în cazul în care înțelegerea nu este gata până la evenimentul de duminică. Ultimatumul dat de cancelar este interpretat ca o încercare de a evita lungile sesiuni de negocieri bilaterale dintre lideri, scrie cotidianul britanic.

Printre principalele dezacorduri dintre Cabinetul condus de Theresa May și liderii statelor europene se numără situația Gibraltarului, care nemulțumește Spania, precum și situația politicilor comune pentru pescuit, cu care un grup de state condus de Franța se pare că n-ar fi de acord.

Ultima oră
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”
19:34 - Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra petrolierului din strâmtoarea Hurmuz, incident soldat cu moartea a doi navigatori, un român și un britanic
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă