„Bucătarul lui Putin” recrutează cei mai violenți puşcăriaşi ruși pentru războiul din Ucraina

Bucătarul lui Putin recrutează cei mai violenți puşcăriaşi ruși pentru războiul din Ucraina

În lipsa de militari dornici să lupte în Ucraina sau a înmulţirii cazurilor de soldați care refuză revină pe front, Institutul de Studii ale Războiului (ISW) susţine că Rusia încearcă să formeze batalioane de voluntari plătiţi cu solde între 100.000 și 250.000 de ruble (circa 1.650 – 4.130 de dolari).

Criza de personal militar din Rusia este atât de acută încât însuși „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin – unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai liderului de la Kremlin – s-ar fi implicat direct pentru recrutarea viitorilor combatanţi. Acesta controlează faimoasa structură de mercenari Wagner deşi nu a confirmat niciodată ofocial acest aspect.

Puşcăriaşii violenţi, preferaţi de companiile de recrutare ruseşti

Conform ISW, acesta s-ar fi apucat chiar să facă turul închisorilor ruse ca să recruteze „resursa umană” necesară, scrie „The Daily Beast”.

Exact ca şi în timpul invaziilor sovietice, recruţii vizaţi sunt atât din rândul puşcăriaşilor apţi fizic să lupte dar mai ales din rândul celor mai violenţi.

Astfel, Vladimir Osecikin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, a scris recent pe Facebook că un deținut dintr-o închisoare de înaltă securitate a relatat despre Prigojin că ar fi venit cu elicopterul, la sfârșitul lunii iulie, când a convins 150 de deținuți să se alăture războiului.

Până în prezent, menţionază și publicația independentă „Verstka”, grupul de mercenari a recrutat peste 1.000 de deținuți în 17 colonii penitenciare diferite din Rusia.

„Ei sunt interesați în primul rând de criminali și hoți, îi tratează cu precauție pe dependenții de droguri, la fel și pe violatori. Este mai bine să nu fie ucigași de rând, ci oameni calculați. O să vă placă la noi, ne-a spus el. În general, mi-a dat impresia unui maniac”, a precizat, sub anonimat, un deținut citat de Mediazona.

Conform surselor,  deținuților li s-ar fi oferit grațierea precum și avantaje materiale în schimbul serviciului lor.

Prigojin le-ar fi spus să nu se teamă pentru că riscul de a muri este de 15 la sută însă cei care se vor retrage din luptă riscă să fie împușcați pe loc.

Prigojin, pe lista FBI

În vârstă de 61 ani, vizat de sancțiuni internaționale, Bucătarul lui Putin controlează o rețea obscură de companii, inclusiv grupul Wagner, cunoscută pentru presupuse acte de tortură, omoruri în masă și jafuri în țăriile vizate de interesele Rusiei.

Evgheni Prigojin, presupusul finanțator al grupului de mercenari ruși Wagner, a ajuns recent pe lista infractorilor căutați de FBI, cu o recompensă de 250.000 de dolari pentru orice informație care ar duce la arestarea sa.

Omul lui Putin este căutat pentru fraudă și conspirație împotriva SUA după ce a sponsorizat Internet Research Agency (IRA), așa-numita „fermă de troli” din Sankt Petersburg despre care se presupune că ar fi fost implicată în influențarea rezultatului în alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:41 - Ordonanța din domeniul energiei, adoptată de Senat cu mai multe amendamente. Preț plafonat și pentru Metrorex și biserici. Alte prevederi
08:36 - Buzău: O mama şi doi copii au fost loviți de maşină în timp ce încercau să traverseze printr-un loc nepermis
08:27 - Economia Slovaciei e în pericol de colaps din cauza reșterii costurilor cu energia electrică, premierul vorbește despre naționalizare
08:21 - Protest față de Sorin Cîmpeanu, al treilea liberal acuzat de plagiat. Un decan intră în grevă și trage un semnal de alarmă: „E inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”
08:21 - A 12-a zi de proteste în Iran: Fiica fostului preşedinte Rafsandjani a fost arestată pentru incitarea populației la revolte
08:08 - Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, despre amenințarea nucleară a lui Vladimir Putin: „Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului”
07:42 - SUA: Armata americană recunoaște responsabilitatea pentru moartea a 12 civili în 2021
07:17 - Premierul Danemarcei susține că scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 sunt cauzate de acte deliberate: „Nu vorbim despre un accident”
23:59 - Polițiștii din Dolj, în alertă: Două surori, de 11 şi 13 ani, au plecat din locuinţa familiei care le avea în plasament și nu s-au mai întors
23:57 - Iahtul oligarhului rus Dmitri Pumpyansky a fost vândut pentru 37,5 milioane de dolari. Axioma a fost licitată după ce a fost reținută în Gibraltar