Biserici ale Bucureștiului. Biserica Sfântul Ilie Grant, lăcașul de cult de aceeași vârstă cu statul național unitar român. Piatra de temelie a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului. Biserica Sfântul Ilie Grant, lăcașul de cult de aceeași vârstă cu statul național unitar român. Piatra de temelie a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Este de aceeași vârstă cu Marea Unire de la Alba-Iulia sau mai exact cu statul național unitar român. A implinit 100 de ani! Biserica Sfântul Ilie Grant din Crângaşi a fost construită pe un teren donat de familia Grant.

Domnul Grant, cel care a dat numele zonei a fost scoțianul Effingham Grant, secretar la consulatul Marii Britanii din București care, îndrăgostit de domnișoara Zoe Golescu decide să o ceară în căsătorie și să stabilească în România. Spirit întreprinzător, britanicul renunță la cariera sa diplomatică și se dedică afacerilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Familia sa a numărat mulți membrii marcanți ai societății românești din acea perioadă, printre care pictorul Nicolae Grant, un acuarelist deosebit de talentat.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand, mai exact la 15 august 1907, în prezența lui Vintilă Brătianu, edilul șef al Capitalei. Din cauza Primului Război Mondial, lucrările au sistat, însă, imediat ce a fost posibil s-a reluat construcția sfântului locaș, astfel încât la 16 septembrie 1918 a fost sfințită de Episcopul Meletie Gălăţeanul, în prezența a numeroși credincioși și oficialități locale.

Planul bisericii a fost adaptat de către arhitectul Balic după un proiect întocmit de Ștefan Ghica Budești. Arhitectura se aseamană cu cea a Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Pictura în stil neobizantin a fost realizată la 1927 de pictorul Ion Simionescu, care a pictat și cele 12 icoane praznicare de pe splendida Catapeteasmă lucrată în lemn de tei.

Marele seism din 1940 și bombardamentele din 1944 au avariat grav costrucţia, care a fost reparată patru ani mai târziu.

După anul 1990 s-au efectuat numeroase lucrari de reparație, pictura fiind restaurată de Elisabeta Ursu. După încheierea lucrărilor, în iulie 1997 a fost resfințită de Patriarhul Teoctist.

În fiecare an, la 20 iulie, biserica își adună enoriașii și sărbătoresc împreuna pe ocrotitorul sfântului lăcaș: Sfântul Ilie Tesviteanul. Acesta a trăit în secolul IX înainte de Hristos, și este cunoscul ca un mare prooroc. Se spune ca a fost atât de iubit de Dumnezeu încât îi împlinea lui Ilie toate rugile. Istoria spune ca Sfântul nu a decedat, ci s-a ridicat la cer într-un car de foc.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultima oră
00:36 - Daniel Coriu (Colegiul Medicilor): Mulți bolnavi COVID au murit cu zile. Cum am ajuns aici? Neîncrederea în mesajul medicilor și al autorităților. La acest lucru au contribuit și unii colegi de-ai noștri (VIDEO)
23:57 - Premierul ungar Viktor Orban acuză Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a țării pentru ca el să piardă alegerile
23:45 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre conservarea energiei și prelungirea vieții. „Un om cu credință în Dumnezeu nu se stresează” (VIDEO)
23:23 - Ediție specială 360 de grade, cu Alina Bădic: Despre longevitate. „Se consideră că deja s-a născut omul care va trăi mia de ani” (VIDEO)
22:51 - Gazprom a avertizat Republica Moldova că va sista livrarea gazelor din 1 decembrie dacă nu-şi achită datoriile
22:34 - Arhiepiscopia București își pune la dispoziție capelele. Morgile spitalelor nu mai fac față numărului de decese COVID
22:13 - România cere sprijin internaţional pentru gestionarea crizei COVID / CNSU a adoptat o Hotărâre privind solicitarea de medicamente, echipamente şi echipe medicale
21:50 - Panică la meciul Dinamo – Rapid: Lui Alexandru Răuță i s-a făcut rău. A fost urcat în ambulanță cu masca de oxigen pe față
21:44 - Daniel Funeriu: În democrație nu poți să interzici prostia, prostia politicienilor care sunt incapabili să prevadă. În iunie – iulie, când Franța se pregătea de valul 4, nouă ni se spunea că am învins pandemia (VIDEO)
21:17 - Alexandru Rafila: E necesară o solidaritate națională, care să implice vaccinarea anti-COVID și înțelegea faptului că fiecare dintre noi e parte din acest efort