Biserici ale Bucureștiului. Biserica Sfântul Ilie Grant, lăcașul de cult de aceeași vârstă cu statul național unitar român. Piatra de temelie a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand (VIDEO)

Biserici ale Bucureștiului. Biserica Sfântul Ilie Grant, lăcașul de cult de aceeași vârstă cu statul național unitar român. Piatra de temelie a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Este de aceeași vârstă cu Marea Unire de la Alba-Iulia sau mai exact cu statul național unitar român. A implinit 100 de ani! Biserica Sfântul Ilie Grant din Crângaşi a fost construită pe un teren donat de familia Grant.

Domnul Grant, cel care a dat numele zonei a fost scoțianul Effingham Grant, secretar la consulatul Marii Britanii din București care, îndrăgostit de domnișoara Zoe Golescu decide să o ceară în căsătorie și să stabilească în România. Spirit întreprinzător, britanicul renunță la cariera sa diplomatică și se dedică afacerilor.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Familia sa a numărat mulți membrii marcanți ai societății românești din acea perioadă, printre care pictorul Nicolae Grant, un acuarelist deosebit de talentat.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în perioada de domnie a Regelui Ferdinand, mai exact la 15 august 1907, în prezența lui Vintilă Brătianu, edilul șef al Capitalei. Din cauza Primului Război Mondial, lucrările au sistat, însă, imediat ce a fost posibil s-a reluat construcția sfântului locaș, astfel încât la 16 septembrie 1918 a fost sfințită de Episcopul Meletie Gălăţeanul, în prezența a numeroși credincioși și oficialități locale.

Planul bisericii a fost adaptat de către arhitectul Balic după un proiect întocmit de Ștefan Ghica Budești. Arhitectura se aseamană cu cea a Bisericii Sfinții Trei Ierarhi din Iași.

Pictura în stil neobizantin a fost realizată la 1927 de pictorul Ion Simionescu, care a pictat și cele 12 icoane praznicare de pe splendida Catapeteasmă lucrată în lemn de tei.

Marele seism din 1940 și bombardamentele din 1944 au avariat grav costrucţia, care a fost reparată patru ani mai târziu.

După anul 1990 s-au efectuat numeroase lucrari de reparație, pictura fiind restaurată de Elisabeta Ursu. După încheierea lucrărilor, în iulie 1997 a fost resfințită de Patriarhul Teoctist.

În fiecare an, la 20 iulie, biserica își adună enoriașii și sărbătoresc împreuna pe ocrotitorul sfântului lăcaș: Sfântul Ilie Tesviteanul. Acesta a trăit în secolul IX înainte de Hristos, și este cunoscul ca un mare prooroc. Se spune ca a fost atât de iubit de Dumnezeu încât îi împlinea lui Ilie toate rugile. Istoria spune ca Sfântul nu a decedat, ci s-a ridicat la cer într-un car de foc.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultima oră
21:05 - Virgil Popescu: Spania nu plafonează prețul la gaze, ci acordă o subvenție, exact ce facem și noi / De ce nu este indicată plafonarea prețurilor (VIDEO)
20:38 - Virgil Popescu, despre facturile mari la energie și gaze: Avem buget pentru a ajuta românii. Banii vin din taxarea companiilor care au profituri foarte mari din cauza acestei piețe tulburi (VIDEO)
20:33 - Traian Berbeceanu dă în judecată Facebook
20:31 - Tragedie în cimitir. Un bărbat a murit strivit de utilajul cu care lucra la amenajarea unei alei
20:16 - Virgil Popescu: Majorarea prețului la gaze naturale e cumva indusă de Rusia și Gazprom. O să avem și parte de scăderi (VIDEO)
19:44 - Augustin Zegrean, despre sesizarea Guvernului la CCR: Nu era cazul să se facă. Să nu se mire că vine Comisia Europeană și menține MCV-ul până la sfârșitul lumii (VIDEO)
19:39 - Români judecați pentru fraude de 733.000 de euro în Germania. Cum au încasat alocații pentru copii pe care nu-i au
19:31 - Contre dure pe tema certificatului verde COVID, în direct, pe B1 TV. „Dacă spui că ești discriminat, ești prost sau ipocrit!”. Reacția lui Claudiu Târziu (VIDEO)
19:12 - Ionel Dancă: Urât mod a ales Florin Cîțu să intre în politica la vârf. Să fii salvat în funcție de mână cu Valer Dorneanu și Marcel Ciolacu, folosind practici PSD și călcând în picioare democrația, e o rușine
18:50 - Cseke Attila, despre certificatul de vaccinare: Este o metodă de responsabilizare a societății și de a lăsa deschisă economia