București CENTENAR. Biserica Teiul Doamnei, ctitorie rotundă, aflată în vecinătatea Palatului Ghica. În jurul lăcașului de cult se află mormintele familiei Ghica, adevărate monumente de artă (VIDEO)

București CENTENAR. Biserica Teiul Doamnei, ctitorie rotundă, aflată în vecinătatea Palatului Ghica. În jurul lăcașului de cult se află mormintele familiei Ghica, adevărate monumente de artă (VIDEO)

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

După apusul epocii fanariote, Țara Românească şi-a uns domn român în persoana lui Grigorie Dimitrie Ghica al IV-lea.

Minte luminată şi inovatoare, acesta a dispus pavarea unor străzi bucureştene, lucru rar în vremea sa, dar si ctitoria de biserici. Una dintre acestea este monumentul istoric: Biserica Teiul Doamnei Ghica , zidită la anul 1833. La numai doi ani după aceasta, ctitorul- domnitor avea să plece la cele veşnice, fiind înmormantat în curtea bisericii.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Biserica cu două hramuri, cel al Înălţării Domnului şi Sfantul ierarh Grigorie Teologul, destinată a fi iniţial paraclis familial, are o arhitectură inedită: este rotundă. Zidirea în stil neoclasic italian este opera meşterului Joseph Weltz, după planurile arhitectului Xavier Villacrosse. Numai o astfel de ctitorie rotundă mai există în comuna Leţcani din judeţul Iaşi, ridicată în 1793.

Pictura în ulei, un splendid melanj al stilurilor bizantin şi occidental, este semnată de italianul Alberto Giacometti, cel care a pictat şi palatul Ghica din imediata vecinătate, reședintă de vară a domnitorului. Prin ferestrele turlei, razele soarelui pătrund îndrăznețe, luminând frumoasele medalioane cu icoane amplasate pe cupolă.

De pe peretele vestic ne priveşte peste veacuri domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica al, îmbrăcat în anteriu şi cu işlic pe cap în timp ce urmaşul său la tron, mult mai modernul Alexandru Ghica este îmbracat în costum negru, vestă albă, joben şi eşarfă, după modelul vestic.

La cutremurul din 1940 turla bisericii a fost foarte avariată. S-a rezidit ulterior, însă nu după modelul original.

Atât clopotnița cât și zidul înconjurător, cu o înălțime de doi metri, declarate la rândul lor monumente istorice, au fost zidite în același timp cu biserica.

În jurul bisericii se află mormintele familiei Ghica , adevărate monumente de artă, dăltuite în marmură, alături de cel al generalului Alexandru Solomon și al soției sale, operă a sculptorului Karl Storck.

Vechea familie de boieri Ghica a dat nenumărate personalități printre care: 15 domnitori în Țara Românească și Moldova, doi prim-miniștri, ambasadori, oameni de știință, literați, exploratori precum şi un înalt prelat în persoana Monseniorului Vladimir Ghica , beatificat la 31 august 2013, la București.

Material realizat în cadrul „București-Centenar” – Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

Ultima oră
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal, Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România
18:14 - CNCAV: 15.904 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 10.704 au primit prima doză
18:03 - Sibiu: Cel mai vechi obiect de cult al comunităţii săseşti din Transilvania a fost recuperat de polițiști după 5 ani de la furt
17:56 - Ludovic Orban: „Ne menținem angajamentul clar de desființare a Secției speciale” / Ce variante susține PNL pentru deblocarea discuțiilor din coaliție (VIDEO)
17:48 - Andrei Baciu: România a vândut 1.170.000 de doze de vaccin anti-COVID