Bulgaria înăsprește controalele după înmulţirea cazurilor de coronavirus

Bulgaria înăsprește controalele după înmulţirea cazurilor de coronavirus
Foto: Hepta

După restricțiile impuse de Grecia, vine rândul oficialilor bulgari să anunțe noi măsuri drastice pentru populație, pentru a limita răspândirea coronavirusului. Ţară cu o populaţie de şapte milioane de locuitori, vecinii de la sud de Dunăre au înregistrat peste 5.700 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

Bulgaria va înăspri controalele după înmulţirea cazurilor de coronavirus

Ministrul Sănătăţii din Bulgaria, Kiril Ananiev, a anunțat, luni, că persoanele care nu respectă distanţarea fizică obligatorie în spaţiile publice sau nu poartă mască de protecţie în interior vor fi aspru sancționate.

Totodată, acesta a anunțat că va extinde starea de urgenţă epidemiologică din ţară până la sfârşitul lunii iulie, scrie Reuters.

El le-a cerut autorităţilor să garanteze respectarea măsurilor împotriva infectărilor şi să limiteze evenimentele publice mari.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în Bulgaria

De la începutul epidemiei de coronavirus, Bulgaria a raportat peste 5.700 de cazuri de infectare. Dintre aceste persoane, apoape 3.000 s-au vindecat și au fost externate.

Totodată, autoritățile de la Sofia au raportat și 246 de pacienți morți din cauza SARS-CoV-2, potrivit worldometers.info.

În acest moment, în Bulgaria, mai sunt în stare gravă 28 de persoane infectate cu virusul chinez.

Luni, oficiali sanitari din oraşul Veliko Târnovo din centrul ţării au informat că 23 din 42 de persoane care au participat la sfârşitul lunii iunie la un bal de absolvire şcolar au fost testate pozitiv cu COVID-19.

Ananiev a declarat presei că 20 de jucători şi oficiali de la două cluburi de fotbal din prima divizie au fost testaţi pozitiv şi a atras atenţia că Bulgaria ar putea interzice prezenţa spectatorilor la meciurile de fotbal.

Bulgaria a ridicat majoritatea restricţiilor legate de coronavirus

Bulgaria a ridicat majoritatea restricţiilor legate de coronavirus, deschizând barurile şi restaurantele şi permiţând deplasările pentru a ajuta economia să-și revină.

Astfel, de la 1 iulie, Bulgaria a deschissezonul estival pentru a contracara efectele dezastruoase resimțite după pandemia decoronavirus, care a paralizat sectorul turistic.

Totodată, autoritățile bulgare au permisrestaurantelor, barurilor și cafenelelor să se redeschidă la capacitate maximă luni, 1 iunie, în condițiile în care guvernul de la Sofia a mai ușurat restricțiile impuse pentru a opri răspândirea coronavirusului.

„Trebuie să învăţăm să supravieţuim cu virusul”, declara Boyko Borisov, premierul Bulgariei, la fel ca omologii săi din alte țări, precum Marea Britanie, Italia sau Spania, întărind ideea că pericolul nu a trecut pentru totdeauna.

Amintim că Sofia anunța pe 13 martie starea de urgenţă, ce a fost menţinută vreme de două luni. Apoi, pe teritoriul țării a fost declarată „situaţie epidemică excepţională”, ce va lua sfârșit pe 14 iunie.

Alexandru Rafila, despre vacanțele înBulgaria

Potrivit profesoruluiAlexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie, este mai puțin probabil săne îmbolnăvim pe teritoriul Bulgariei sau al Greciei decât în țara noastră, grație incidenței mai mici a infecției cu virusul COVID-19 decât România.

„E mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției”, a precizat medicul, la începutul lunii iunie.