Amnesty International: Avem noi dovezi despre crimele de război pe care le-au comis forțele ruse la Bucha și în alte orașe ucrainene. Este vital ca toți cei responsabili să fie aduși în fața justiției

Amnesty International: Avem noi dovezi despre crimele de război pe care le-au comis forțele ruse la Bucha și în alte orașe ucrainene. Este vital ca toți cei responsabili să fie aduși în fața justiției
Imagine cu cimitirul din Bucha, acolo unde au fost înmormântate o parte dintre ucrainenii uciși în atacurile forțelor ruse. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Amnesty International a anunțat că a realizat o anchetă pe teren și susține că a documentat 22 de cazuri de omucidere la Bucha și zeci de morți civile care ar fi fost produse de atacurile aeriene de la Borodianka. Potrivit organizației, probele constă inclusiv în carcase de muniție, daune provocate de explozia bombelor și documente lăsate în urmă de trupele ruse.

„Este vital ca toți cei responsabili, inclusiv de la vârful lanțului de comandă, să fie aduși în fața justiției”, a declarat secretarul general al Amensty International, Agnes Callamard.

Amnesty International, noi dovezi despre crimele război pe care le-ar fi comis forțele ruse în Ucraina

Raportul realizat de organizație are 44 de pagine și se referă la „crimele de război din zonele nord-vestice ale regiunii Kiev”, având la bază zeci de interviuri și o gamă largă de probe, printre care și o serie de documente pe care le-au lăsat în urmă trupele ruse. Amnesty spune că a colectat informații despre „atacuri aeriene ilegale în orașul Borodianka”, precum și despre „execuții extrajudiciare în alte orașe și sate, inclusiv la Bucha, Andriivka, Zdvyzhivka și Vorzel”.

Agnes Callamard, care în prezent se află în Ucraina, a denunțat aceste „atacuri ilegale și ucideri intenționate de civili”, notează organizația.

Spre exemplu, la Borodianka, Amnesty a descoperit că minim 40 de civili au fost uciși „în atacuri disproporționate și nediscriminatorii, care au devastat un cartier întreg și au lăsat fără locuință mii de oameni”.

„La Bucha și în alte câteva orașe și sate aflate la nord-vest de Kiev, Amnesty a documentat 22 de cazuri de omucideri ilegale (comise) de către forțele ruse, dintre care cele mai multe par să fi fost execuții extrajudiciare”, a adăugat organizația.

Cercetătorii Amnesty International au analizat o serie de documente militare care fuseseră lăsate la Bucha de trupele invadatoare, iar actele oferă indicii suplimentare despre unitățile implicate.

„Tiparul crimelor comise de către forțele ruse pe care le-am documentat includ atât atacuri ilegale, cât și ucideri intenționate de civili. Ne-am întâlnit cu familiile ale căror persoane dragi au fost ucise în atacuri oribile și ale căror vieți s-au schimbat pentru totdeauna din cauza invaziei ruse. Le susținem apelurile la justiție”, a subliniat secretarul general al Amnesty International.

Urmăriți B1TV.ro și pe