Candidata SUA l-a învins clar pe rivalul său rus și a câștigat șefia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Alegerile de la București au avut o miză uriașă

Candidata SUA l-a învins clar pe rivalul său rus și a câștigat șefia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor. Alegerile de la București au avut o miză uriașă
Foto: Pixabay

Doreen Bogdan-Martin, candidata SUA, l-a învins decisiv pe rivalul său rus în cursa pentru șefia Uniunii Internaționale de Telecomunicații (ITU), joi, în cadrul unor alegeri care s-au desfășurat la București și care au fost interpretate drept un test menit să arate cât de multe țări mai sunt de partea Moscovei după invazia rusă în Ucraina, transmite Reuters.

Candidata SUA l-a învins pe rivalul rus și a câștigat șefia Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

Doreen Bogdan-Martin a câștigat alegerile pentru postul de secretar general al ITU – un organism ONU care stabilește standardele pentru noile tehnologii – cu 139 de voturi dintr-un total de 172. Candidatul Rusiei, Rashid Ismailov, a obținut doar 25 de voturi.

Într-un semn al semnificației reprezentate de campania sa pentru Washington, președintele american Joe Biden a emis o declarație de susținere.

„Am lucrat pentru acest moment mai bine de trei decenii”, a afirmat Bogdan-Martin, după victoria obținută joi la București.

Veterana ITU a promis că va îmbunătăți conectivitatea digitală și va folosi tehnologia pentru a răspunde la provocări precum criza globală, securitatea alimentară sau diviziunile de gen.

„Sunt alegeri foarte importante din punct de vedere simbolic”, a declarat Olaf Wientzek, director al sucursalei din Geneva de la Fundația germană Konrad Adenauer. „Este un mod de a măsura cât de multe țări sunt încă de partea Rusiei”, a adăugat el, spunând că rezultatul este o „înfrângere grea” pentru Moscova.

Ismailov, care a deținut poziții la Huawei și Nokia, dar și funcții guvernamentale rusești, a candidat cu promisiunea că va face tehnologia mai „centrată pe om” și va reduce diviziunile digitale.

Unii observatori au văzut alegerile ca pe o luptă pentru controlul asupra internetului, între standardele deschise și țările care doresc controale sporite asupra comunicațiilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe