Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Vladimir Putin și cine ar putea să îi ia locul. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite

Care sunt șansele unei lovituri de stat împotriva lui Vladimir Putin și cine ar putea să îi ia locul. Lupta de la Moscova dintre oligarhi și elite
Președintele Federației Ruse și ministrul rus de externe, Vladimir Putin și Serghei Lavrov. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ramil Sitdikov

Unii analiști prevăd că zilele liderului rus Vladimir Putin sunt numărate, după ce invazia din Ucraina s-a blocat și întâmpină tot mai multe probleme. „Orice ar face Putin, nu pare că poate supraviețui mult timp”, a scris Anders Aslund, un economist suedez și fost consilier economic al guvernelor din Kârgâzstan, Rusia și Ucraina, scrie voanews.

Începe lupta pentru putere la Kremlin?

Aslund crede că o luptă majoră pentru putere este deja evidentă în interiorul Kremlinului. Alții care pariază că poziția lui Putin devine precară indică opoziția publică față de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Arkadi Dvorkovich, un oficial veteran al guvernului rus și un fost viceprim-ministru rus, a spus săptămâna trecută pentru revista americană Mother Jones: „Gândurile mele sunt la civilii ucraineni”, a spus el, adăugând: „Războaiele sunt cele mai rele lucruri cu care te-ar putea confrunta în viață… inclusiv acest război”.

„Războaiele nu doar ucid vieți neprețuite”, a spus Dvorkovich. „Războaiele ucid speranțele și aspirațiile, îngheață sau distrug relațiile și conexiunile”, a explicat el.

Alți observatori experimentați ai Kremlinului nu sunt încă convinși că Putin este expus unui risc imediat, spunând că opoziția provine în principal din oligarhii din epoca Elțin, care au puțină influență politică și sunt intimidați de oamenii puternici ai securității din jurul lui Putin. Oamenii puternici sunt supranumiți „siloviki” și, la fel ca Putin, au intrat în politică din serviciile de securitate, informații sau militare.

Ei împărtășesc scopul revanșist al lui Putin de a inversa pierderile teritoriale suferite atunci când Uniunea Sovietică s-a destrămat.

„Există un sentiment general că, în mod obiectiv, se produce deja o scindare între elite: foști oligarhi din epoca Elțin versus elitele conservatoare ale lui Putin. Aceasta nu este o confruntare sau o luptă politică; este pur și simplu un caz de două tabere care prezintă opinii opuse despre cum să procedeze în situația actuală”, potrivit Tatiana Stanovaya, un analist independent și cercetător nerezident la Centrul Carnegie din Moscova, un think tank.

„Primii au economia în mâinile lor, iar cei din urmă controlează politica. Oligarhii sunt intimidați și sub presiune, în timp ce elitele conservatoare sunt călare cu săbiile scoase.”

Vocea lui Dvorkovich a fost una foarte rară din eșaloanele superioare politice ale Rusiei pentru a exprima criticile față de războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Și se pare că a fost deja pedepsit pentru disidență. El a fost imediat etichetat ca trădător pentru remarcile sale de către parlamentarii ruși. Și la câteva zile după ce și-a exprimat opoziția, a demisionat din funcția de președinte al Fundației Skolkovo, un fond de înaltă tehnologie creat pentru a ajuta la diversificarea economiei Rusiei și pentru a construi un rival rus în Silicon Valley, în afara Moscovei.

În afară de Dvorkovich, nicio personalitate  asociată cu Kremlinul nu a ieșit din rând. Luni, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care a fost președinte rus din 2008 până în 2012 și prim-ministru al lui Putin din 2012 până în 2020, a devenit vizibil mai belicos.

Medvedev s-a prezentat în diferite momente ca un modernizator și tehnocrat și ar fi putut fi privit ca o persoană care poate să aibă rezerve cu privire la invazie. Dar el și-a sporit sprijinul pentru război și luni a lansat amenințări voalate împotriva Poloniei într-un eseu care i-a numit pe liderii polonezi „imbecili” drept „vasali” ai Statelor Unite. El a descris Polonia drept „cel mai rău, vulgar și strident critic al Rusiei”.

Doar o mână de oligarhi ai Rusiei s-au declarat împotriva invaziei. Miliardarul Mikhail Fridman, fondatorul celei mai mari bănci private din țară, Alfa Bank, a fost primul, care a cerut încetarea „tragediei” și „vărsării de sânge”. Mogulul metalelor Oleg Deripaska a scris pe Telegram la începutul acestei luni: „Pacea este foarte importantă! Negocierile trebuie să înceapă cât mai curând posibil!” Iar Oleg Tinkov, un alt bancher miliardar, a descris conflictul ca fiind „de neconceput și inacceptabil”.

Între timp, un apropiat al lui Putin ar fi demisionat din guvern și ar fi fugit din Rusia. Este vorba despre Consilierul lui Vladimir Putin, Anatoly Chubais, a demisionat din Guvern și ar fi fugit din Rusia de teama represaliilor, anunță Sky News.

Printre cei care trezesc suspiciuni se numără și aliatul apropiat al lui Putin, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care este responsabil de operațiunea militară sângeroasă din Ucraina, despre care se crede că a dus la uciderea a peste 10.000 de soldați și la moartea civilă în masă.

UPDATE, 24 martie, ora 16.30: Alpha Bank România a precizat că nu are nicio legătură și niciun fel de relație cu Alfa-Bank Rusia, dar nici cu vreun alt grup financiar-bancar prezent în Rusia, Belarus sau Ucraina.

„Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Grupul ofera o gama larga de produse si servicii financiare de inalta calitate atat in Grecia cat si in afara acesteia, avand una dintre cele mai mari rate de adecvare a capitalului din Europa. Activitatile internationale se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit,  Luxemburg si Cipru. Niciuna dintre subsidiarele Alpha Bank Group nu are vreo legatura si nu este in niciun fel asociata cu Alfa-Bank Rusia”, mai spune Alpha Bank România, care a menționat că are o prezență națională de peste 27 de ani.

Posibilul succesor al lui Putin

Cu toate acestea, agenția de informații militare a Ucrainei a alimentat speculații cu privire la perspectivele ca Putin să fie răsturnat ca urmare a unei lovituri de stat de la Kremlin. Pe Facebook, Direcția de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a susținut că deține informații că „un grup de oameni influenți în opoziție cu Vladimir Putin se formează în rândul elitei politice și de afaceri ruse”.

Supărați de pierderile financiare personale din războiul pe care îl suportă datorită sancțiunilor occidentale și frustrați de lipsa progresului militar pe teren, „scopul lor este să-l înlăture pe Putin de la putere cât mai curând posibil”, a susținut agenția. Acesta a identificat ca un potențial succesor în peroana lui Alexander Bortnikov, care este unul dintre cei cinci membri cheie ai cercului interior al lui Putin. „Se știe că Bortnikov și alți membri influenți ai elitei ruse iau în considerare diverse opțiuni pentru înlăturarea lui Putin de la putere. În special, otrăvirea, îmbolnăvirea bruscă sau alt „accident” nu sunt excluse”, a concluzionat agenția.

Au existat rapoarte neverificate conform cărora steaua lui Bortnikov a căzut la Kremlin și că Putin l-ar putea învinovăți parțial pentru lipsa progresului militar pe teren, deoarece planurile de luptă au fost probabil elaborate pe baza informațiilor dinainte de război.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`