Ce a spus Joe Biden la Summitul de la București: Sprijin pentru Flancul Estic al NATO și o cooperare mai strânsă cu cei 9 aliați / Liderul SUA a subliniat importanța consolidării statului de drept

Ce a spus Joe Biden la Summitul de la București: Sprijin pentru Flancul Estic al NATO și o cooperare mai strânsă cu cei 9 aliați / Liderul SUA a subliniat importanța consolidării statului de drept
Foto: presidency.ro

Președintele american Joe Biden a participat, luni, în sistem de videoconferință, la Summitul B9, găzduit la București. Biden și-a arătat sprijinul pentru consolidarea Flancului Estic al NATO. Acesta a mai transmis că își dorește o cooperare mai strânsă cu cei nouă aliați din Europa. Totodată, liderul de la Casa Albă a subliniat importanța consolidării statului de drept.

Klaus Iohannis a găzduit luni, alături de omologul său din Polonia, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9). Formatul Bucureşti este o iniţiativă lansată de cei doi președinți, la care au participat statele membre NATO situate pe Flancul Estic al alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Ce a declarat Joe Biden la Summitul B9 de la București

„Președintele Biden a subliniat angajamentul de a reconstrui alianțe și de a întări relațiile transatlantice. El și-a manifestat totodată speranța privind o cooperare mai strânsă cu cei nouă aliați Europa Centrală, din regiunea Baltică și a Mării Negre, inclusiv cu privire la securitatea în sănătate, schimbările climatice, securitatea energetică și redresarea economică globală”, se arată într-un comunicat publicat de Casa Albă.

În informare se mai arată că președintele american și-a exprimat sprijinul pentru consolidarea poziției de apărare a NATO. De asemenea, acesta a vorbit despre necesitatea ca aliații să își sporească rezistența în fața acțiunilor economice și politice dăunătoare ale concurenților strategici.

„În final, președintele Biden a subliniat importanța consolidării guvernării democratice și a statului de drept atât acasă, cât și în cadrul NATO și în întreaga lume”, se mai arată în comunicatul Casei Albe.