Cehia și Slovacia, împotriva sistemului de cote obligatorii de refugiați

Cehia și Slovacia, împotriva sistemului de cote obligatorii de refugiați
Foto: independent.co.uk

Cehia și Slovacia nu sunt de acord cu sistemul de cote pentru redistribuirea refugiaților pe care îl pregătește Comisia Europeană, transmite Reuters.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka și omologul său slovac Robert Fico au declarat, după o întâlnire cu cancelarul austriac Werner Faymann, că orice ajutor și cooperare trebuie să se facă pe baze voluntare.

Chestiunea cotelor a umbrit alte acțiuni plănuite pentru gestionarea valului migraționist și a pus statele din centrul Europei în poziții diferite față de țările bogate din vestul UE în privința asumării de responsabilități, arată sursa citată.

Executivul UE a stabilit o nouă schemă de cote naționale, conform căreia 160.000 de solicitanți de azil ar trebui relocați din Italia, Grecia și Ungaria, a declarat anterior luni o sursă din cadrul UE. Planul prevede redistribuirea a 4.306 de imigranți în Cehia și a 2.287 în Slovacia.

Cifrele sunt cu mult mai mari decât cele vehiculate până acum: Cehia se oferise să primească 1.500 de refugiați, iar Slovacia 200, preferabil creștini. Ofertele se refereau la solicitanți de azil aflați în alte țări din UE, dar și la refugiați din tabere din Turcia.

Impunerea de cote este inacceptabilă, potrivit lui Fico.

„Imigranții care ajung în Europa nu vor să stea în Slovacia. Nu au o bază pentru religia lor aici, pentru rudele lor. Ar fugi oricum de aici. Prin urmare, consider că este irațional să impui cote”, a spus el.

Cehia și Slovacia au mai spus că UE trebuie să convină asupra altor măsuri pentru oprirea valului de imigranți, cum ar fi întărirea protecției granițelor externe, crearea așa-numitelor centre de recepție ‘hot-spot’ și stabilirea unei liste de țări ‘sigure’ ai căror cetățeni să fie trimiși înapoi.

Cancelarul austriac Werner Faymann a afirmat că sistemul de cote este necesar pentru a exista o formulă pentru a-i putea primi pe refugiați, și nu pe imigranții economici.

Tags:
Ultima oră
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmaţia lui Novak în legătură cu Ana Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit
21:54 - Florin Cîțu: În coaliție și eu, și Ludovic Orban susținem interesele PNL. Orice competiție e frumoasă – în economie reduce prețurile și crește oferta, în politică scoate cel mai bun lider la suprafață
21:38 - Premierul Florin Cîțu, despre introducerea restricțiilor pentru persoanele nevaccinate: „Trebuie să ne consultăm cu specialiștii. Nu vom închide piețele, nu vreau să închidem mall-urile”
21:28 - Florin Cîțu: Acest val 4 nu ar trebui să se întâmple, trebuie doar să ne vaccinăm, dar în același timp să fim pregătiți. Avem un vaccin care poate opri această pandemie
21:14 - UNICEF, semnal de alarmă cu privire la închiderea școlilor în pandemie: Efectele negative pe termen scurt sau lung nu justifică această abordare