Cel mai rar manuscris a lui Albert Einstein a fost scos la licitație în Paris. Cât de mult valorează manuscrisul celebrului fizician

Cel mai rar manuscris a lui Albert Einstein a fost scos la licitație în Paris. Cât de mult valorează manuscrisul celebrului fizician

Un manuscris rar, de 54 de pagini, scris în colaborare de Albert Einstein și inginerul Michele Besso, unde se pun bazele celebrei teorii a relativității generale a lui Einstein, va ajunge la licitația de la Paris marți, pe 23 noiembrie, conform Live Science.

3,5 milioane de dolari pentru manuscrisul lui Eistein

Potrivit Christie’s, organizația care găzduiește vânzarea, documentul este de așteptat să fie licitat între 2,4 milioane și 3,5 milioane de dolari – potențial făcându-l cea mai scump manuscris a lui Einstein vândut vreodată.

„Acesta este fără niciun dubiu cel mai valoros manuscris al lui Albert Einstein scos vreodată la licitație”, afirmă reprezentanții Christie’s într-un comunicat remis presei.

Potrivit Christie’s, 26 de pagini din manuscris sunt scrise de mâna lui Einstein; 24 sunt scrise în Besso; iar trei pagini sunt scrise împreună de cei doi. Notele marginale frecvente arată că fiecare om de știință comenta asupra lucrării celuilalt – și, într-un caz notabil, Einstein comentând asupra propriei sale lucrări; conform Christie’s, Einstein a scris entuziasmat „stimmt!” (în germană: „Funcționează!”) în marginile uneia dintre paginile sale descriind rotația relativă a sferelor.

În cele din urmă, perechea nu a reușit să explice discrepanța din orbita lui Mercur în acest manuscris – cu toate acestea, ecuațiile pe care le-au dezvoltat au condus direct la ecuațiile relativității generale ale lui Einstein, care sunt încă folosite pentru a descrie relațiile dintre obiectele din spațiu, chiar până astăzi.

Manuscrisul lui Albert Eistein / Sursa foto: christies.com

Manuscrisele celebrului fizician, un „must to buy” pentru colecționari

Manuscrisul este, de asemenea, excepțional pentru raritatea sa, a spus Christie’s. Potrivit casei de licitații, Einstein a păstrat rar ciorne ale propriilor sale scrieri și corespondențe; Besso, pe de altă parte, și-a păstrat o mare parte din munca sa cu Einstein pentru posteritate.

Datorită lui Besso, acest manuscris este unul dintre cele două versiuni supraviețuitoare care arată fundamentele relativității generale, a spus Christie’s.

Scrierile lui Einstein se vând frecvent la licitație pentru sume de milioane de dolari. În mai 2021, o scrisoare a lui Einstein către un fizician rival, care conținea celebra sa ecuație E=mc2 , a fost vândută la licitație pentru 1,2 milioane de dolari. În 2017, două note scurte pe care Einstein le-a scris unui bellboy la un hotel din Tokyo – inclusiv una care descrie „formula” lui pentru fericire – s-au vândut pentru 1,5 milioane de dolari.

Ultima oră
08:23 - Au început repetițiile de 1 Decembrie. Principalele artere rutiere din centrul Bucureștiului, închise
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale