Cele două ore care i-au salvat viața lui Alexei Navalnîi. Jurnaliștii BBC descriu scenele dramatice de la bordul zborului spre Moscova (FOTO)

Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Alexei Navalnîi, criticul preşedintelui rus Vladimir Putin, se află în comă într-un spital din Berlin după ce a fost otrăvit de către serviciile secrete rusești cu Noviciok, o substanță de cinci până la zece ori mai letalădecât gazele otrăvitoare, dezvoltată în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980.

Instituţia medicală din capitala germană unde este tratatopozantul rus a confirmat că agentul chimic afectează sistemul nervos, având o compoziţie uşor diferită de cunoscutele subtanțeotrăvitoareVX şi sarin, noteazăBBC.

Alexei Navalnîi, între viață și moarte în zborul spre Moscova

Susţinătorii lui Navalnîi consideră că acestuia din urmă, autor al mai multor investigaţii despre corupţia elitelor ruseşti, i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care l-a băut pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Moscova, zbor care a fost nevoit să aterizeze de urgență la Omsk, după ce lui Navalnîi i s-a făcut rău.

Mai exact, în prima jumătate de oră de zbor, Navalnîi a început să se simtă rău. Însoțitorii de zbor împărțeau apă pasagerilor, dar el a refuzat-o și s-a ridicat pentru a merge la toaletă, unde a rămas vreme de 20 de minute, spun jurnaliștii BBC.

Însoțitorii de zbor au realizat rapid că ceva nu este în ordine, cerând ajutorul unor doctori de la bordul aeronavei, pentru a-i da primul ajutor, până la aterizarea de urgență.

Avionul în care se afla Alexei Navalnîi a aterizat de urgență la Omsk

„Alexei gemea și țipa. Era clar că suferea. Zăcea pe podea, u spunea niciun cuvânt, doar țipa”, spun martorii din avion, potrivit sursei citate.

Personalul medical de pe aeroportul din Omsk a urcat în avion la doar două minute după aterizare, concluzionând că nu îl pot ajuta la fața locului pe opozantul lui Putin, acesta având nevoie de terapie intensivă.

Navalnîi a fost scos din avion și dus direct la Spitalul de Urgență nr. 1 din Omsk. Avionul a fost realimentat și, după încă o jumătate de oră, și-a continuat călătoria spre Moscova.

„Când am aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, mai mulți polițiști au intrat în avion. Au cerut pasagerilor așezați în rândurile cele mai apropiate de locul în care stătuse Alexei să rămână în avion, în timp ce restul erau liberi să meargă. Alexei stătea undeva în centrul avionului, rândul 10 sau 11. Mi s-a părut ciudat să vină polițiști la bord”, a declarat un pasager al zborului, citat de BBC.

Alexei Navalnîi, transferat în Germania, unde se află în comă

Timp de două zile, spitalul din Omsk l-a ținut pe Navalnîi sub observație strictă.

Ulterior, pe 22 august, acesta a fost transportat cu avionul la clinica Charité din Berlin, unde medicii au confirmat otrăvirea, deși medicii din Omsk, inclusiv medicul-șef al spitalului de urgență nr. 1 și toxicologul-șef, au declarat că nu au fost detectate substanțe otrăvitoare în corpul lui Alexei Navalnîi cât acesta era în îngrijirea lor, acuzând o tulburare metabolică.