Centre de vaccinare vandalizate în Franța, pe fondul protestelor împotriva restricțiilor

Centre de vaccinare vandalizate în Franța, pe fondul protestelor împotriva restricțiilor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Două centre de vaccinare au fost vandalizate în Franța, pe fondul protestelor față de introducerea de către guvern a unor norme mai dure asupra coronavirusului.

Un centru din sud-estul Franței a fost vandalizat și inundat cu furtunuri de incendiu vineri seară, au spus autoritățile, scrie bbc.

O zi mai târziu, o altă clinică din sud-vest a fost parțial distrusă în ceea ce mass-media locală a numit un atac incendiar. Incidentele au venit într-un weekend de demonstrații împotriva măsurilor Covid.

Sâmbătă, peste 100.000 de oameni au ieșit în stradă în toată Franța pentru a denunța regulile menite să combată infecțiile în creștere.

Măsurile controversate includ vaccinări obligatorii pentru personalul medical și permise de sănătate pentru a accesa majoritatea locurilor publice.

Criticii au acuzat guvernul președintelui Emmanuel Macron că le-a încălcat libertățile.

Graffiti anti-vaccin au fost găsite lângă un centru de vaccinare vandalizat din Lans-en-Vercors, în apropierea orașului Grenoble din sud-estul țării. Atacul incendiar de sâmbătă a vizat o clinică din satul Urrugne, lângă Biarritz, în sud-vest.

Între timp, la un miting de la Paris sâmbătă, politicianul francez Martine Wonner le-a spus protestatarilor să „asedieze” birourile parlamentarilor care au sprijinit politicile guvernului în contextul pandemiei de Covid.

O sceptică proeminentă a vaccinurilor Covid, Wonner s-a confruntat cu o posibilă anchetă juridică și a fost forțată să renunțe duminică la grupul de opoziție din parlament. Ea a spus că vorbele ei au fost interpretate greșit.

Franța a văzut mai multe acte de violență și vandalism împotriva parlamentarilor care au sprijinit noile reguli de vaccinare.

Cu toate acestea, sute de mii de oameni s-au înscris pentru vaccinare după ce Macron a dezvăluit planul săptămâna trecută.

Guvernul său încearcă să limiteze răspândirea variantei Delta foarte contagioase, care provoacă o creștere a internărilor în spitale.

Peste 111.000 de oameni au murit cu Covid în Franța în timpul pandemiei, care a afectat grav economia țării.

Săptămâna trecută, un grup de oameni de știință care sfătuiesc guvernul francez a avertizat cu privire la un al patrulea val în următoarele luni. Doar puțin peste jumătate din populație a primit o primă doză și mai puțin de 40% au avut două doze.

Sondajele suerează că există o ezitare generalizată privind vaccinarea în Franța. Un studiu realizat de Ipsos la sfârșitul anului trecut a constatat că doar 40% dintre persoanele chestionate în Franța intenționau să primească un vaccin Covid.