China de sud și Taiwan se pregătesc pentru supertaifunul Usagi: Meteorologii au emis alerte pentru ploi torențiale și rafale puternice de vânt

China de sud și Taiwan se pregătesc pentru supertaifunul Usagi: Meteorologii au emis alerte pentru ploi torențiale și rafale puternice de vânt
Usagi, un taifun extrem de puternic, se apropia, vineri, de Filipine, Taiwan și Hong Kong. Meteorologii au emis pentru aceste zone alerte de rafale puternice de vânt și ploi torențiale, informează AFP. Usagi a fo...

Usagi, un taifun extrem de puternic, se apropia, vineri, de Filipine, Taiwan și Hong Kong. Meteorologii au emis pentru aceste zone alerte de rafale puternice de vânt și ploi torențiale, informează AFP.

Usagi a fost calificat „super-taifun” de către Observatorul din Hong Kong, care rezervă acest apelativ ciclonilor tropicali cei mai puternici, cu rafale de vânt care depăşesc 185 de kilometri pe oră.

Taifunul avansa vineri către strâmtoarea Lucon, trecerea între punctul de nord al Filipinelor şi sudul Taiwanului, frontiera între Pacific şi marea Chimei meridionale.

Într-un buletin publicat vineri la ora locală 23:00 (18:00, ora României), Joint Typhon Warning Center al marinei americane a anunţat că Usagi soseşte cu vânturi de 240 de kilometri pe oră şi rafale care ating 300 de kilometri pe oră.

În jurul orei 07:00, ora României, Usagi se afla la 690 de kilometri nord de Manilla şi este aşteptat pe coastele Chinei de Sud în cursul weekend-ului. Dacă taifunul nu îşi schimbă traiectoria, serviciile meteo din Hong Kong prevăd sosirea sa pentru duminică, ora locală 20:00 (15:00, ora României).

Sâmbătă dimineață, taifunul este așteptat în sudul extrem al Taiwanului.

„Este vorba de cel mai puternic taifun din Pacificul occidental de anul acesta”, a declarat pentru AFP un resposabil al serviciilor meteorologice din Taiwan.

Feriboturile au fost deja suspendate în comitetul Taitung (sud-est). Autorităţile au ordonat dezumflarea unei raţe galbene de plastic gigantică, înaltă de 18 metri, operă a unui artist olandez, care plutea în portul Kaohsiung.

Filipine au emis o alertă de grad 4 pentru insulele Batane, situate în nordul arhipelagului.

„Situaţia are un potenţial distructiv masiv pentru comunităţi. Orice călătorie şi activitate în exterior trebuie să fie anulată”, a declarat agenţia meteo a arhipelagului.

Potrivit agenției Xinhua, în China continentală autoritățile au emis o alertă de gradul 3 (pe o scară de 4).