China refuză oficial să sancționeze Rusia. Măsurile Occidentului „nu au prea multă bază legală”, consideră Beijingul

China refuză oficial să sancționeze Rusia. Măsurile Occidentului „nu au prea multă bază legală”, consideră Beijingul
China a efectuat un „test de stres” pentru a vedea dacă poate face față unui scenariu similar de sancțiuni precum celor aplicate Rusiei. Foto: Hepta/ Ke wei

China nu se va alătura guvernelor Statelor Unite și europene pentru a impune sancțiuni financiare Rusiei, a anunțat autoritatea de reglementare bancară a țării, potrivi The Guardian.

China este un cumpărător important de petrol și gaze rusești și singurul guvern important care s-a abținut să critice atacul Moscovei asupra Ucrainei, a raportat Associated Press.

Beijingul se opune sancțiunilor, a declarat Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China.

Guo a spus la o conferință de presă:

„Nu ne vom alătura unor astfel de sancțiuni și vom menține schimburi economice, comerciale și financiare normale cu toate părțile relevante.”

„Dezaprobăm sancțiunile financiare, în special cele lansate unilateral, pentru că nu au prea multă bază legală și nu vor avea efecte bune”.

China pretinde la ONU că nu vrea începerea unui nou Război Rece

Ambasadorul Chinei la ONU a declarat luni în cadrul unei reuniuni de urgență a Adunării Generale a organismului mondial că „nimic nu poate fi câștigat” dintr-un nou Război Rece între America și Rusia.

„Războiul Rece s-a încheiat de mult. Mentalitatea Războiului Rece bazată pe confruntarea blocurilor ar trebui abandonată”, a spus Zhang Jun în timpul dezbaterii despre invazia Ucrainei de către Rusia.

„Ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China își îndeplinește întotdeauna cu seriozitate responsabilitatea de a menține pacea și securitatea internațională. Carta ONU ar trebui să fie respectată. China va continua să joace un rol constructiv în urmărirea și realizarea păcii”, a spus Zhang.

„Nu se poate câștiga nimic din pornirea unui nou Război Rece, dar toată lumea va avea de pierdut”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe