China, suspectată de analiști că își umflă artificial exporturile

China, suspectată de analiști că își umflă artificial exporturile
Foto: bloomberg.com

Analiștii suspectează China că își umflă artificial exporturile, după ce datele pe septembrie arată o creștere de 15%. Aceștia au observat un decalaj uriaş între exporturile Chinei către Hong Kong, principalul importator de mărfuri chinezeşti, şi importurile Hong Kong-ului din China, relatează Bloomberg.

Suspiciunea că datele de export ale Chinei sunt măsluite e reaprinsă de noile cifre publicate de China şi de Hong Kong. 37,6 miliarde de dolari ar fi valoarea exporturilor chinezeşti pe piaţa din Hong Kong, potrivit datelor Beijingului. Însă datele din Hong Kong arată că regiunea a importat din China mărfuri de doar 24,1 miliarde.

La fiecare dolar în importuri ale Hong Kong-ului din China, Beijingul a raportat 1,56 de dolari, iar la final a ieşit o diferenţă de 13,5 miliarde de dolari, bani pe care China spune că i-a primit din vânzarea de mărfuri către Hong Kong, dar care nu se găsesc în evidenţele regiunii autonome.

Statistica de la Hong Kong arată că importurile din China au crescut cu 5,5% faţă de anul precedent în vreme ce statistica chineză declară o creştere substanţială de 34%.

Cum datele nu se leagă şi diferenţele sunt uriaşe, Bloomberg caută explicaţia în altă parte: în felul în care China îşi reglementează piaţa de capital. Intrările de bani în ţară sunt puternic restricţionate pentru a ţine yuanul jos. Pentru o ţară exportatoare, moneda naţională slabă face mărfurile produse intern mult mai ieftine pe piaţa internaţională. Doar că regulile pot fi scurtcircuitate cu un artificiu – jucătorii din piaţă pot introduce bani în economie, dacă îi maschează ca plăţi pentru exporturi fictive. Nimeni nu vinde nimic, dar plata se face.

Un oficial chinez din cadrul asociaţiei de supraveghere a schimburilor comerciale recunoaşte că multe companii au falsificat documente de export – au fost descoperite tranzacţii financiare fictive în valoare de 10 miliarde de dolari în ultimele 18 luni.

Umflarea valorii exporturilor are implicaţii mult mai largi. Pe date, China a vândut cu 15,3% mai mult pe pieţele externe decât anul trecut, iar dacă statistica greşeşte înseamnă că nici creşterea economică raportată nu e reală. Miliardele de dolari în tranzacţii false creează un tablou distorsionat al economiei. Dacă datele sunt umflate, în consecinţă creşterea economică reală e mai mică.