Cinci diplomați nord-coreeni, executați după eșecul summitului de la Hanoi dintre SUA și Coreea de Nord

Cinci diplomați nord-coreeni, executați după eșecul summitului de la Hanoi dintre SUA și Coreea de Nord
foto: Pixabay

Phenianul și-a executat cinci diplomați pe care i-a considerat vinovați pentru eșecul summitului de la Hanoi dintre SUA și Coreea de Nord. Unul dintre ei este trimisul special nord-coreean în SUA, în timp ce alți patru au participat la negocierile de la nivelul grupurilor de lucru pentru pregătirea evenimentului, scrie în ediţia sa de vineri ziarul sud-coreean Chosun Ilbo, transmite Reuters preluat de Agerpres.

Kim Yong Chol, un înalt funcţionar şi partener de dialog al secretarului de stat american Mike Pompeo în pregătirea summitului dintre preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un de la Hanoi, ar fi fost de asemenea supus muncii forţate şi educării ideologice. După demiterea sa, Kim Yong Chol a fost obligat să muncească în provincia Jagang, în timp ce Kim Song Hye, care a participat la negocierile la nivel de grupuri de lucru cu Kim Hyok Chol, a fost închis într-un lagăr politic.

Publicaţia sud-coreeană notează că liderul nord-coreean ar fi ordonat o curăţare masivă pentru a distrage atenţia de la nemulţumirea şi tulburarea existente pe plan intern.

„Kim Hyok Chol a fost anchetat şi executat la aeroportul Mirim, în luna martie, împreună cu 4 oficiali ai ministerului de externe”, scrie Chosun Ilbo, menţionând totodată că aceştia au fost acuzaţi de spionaj în favoarea Statelor Unite, fără a dezvălui sursa din Coreea de Nord de la care a obţinut informaţia.

Kim Hyok Chol a fost omologul în negocieri al reprezentantului special al SUA pentru Coreea de Nord Stephen Biegun înaintea summitului de la Hanoi.

Shin Hye Yong, interpretul liderului Kim Jong Un la întâlnirea din capitala Vietnamului, se bănuieşte că ar fi fost de asemenea închis într-un lagăr politic pentru subminarea autorităţii lui Kim Jong Un prin comiterea unei greşeli de interpretare grave.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, care l-a asistat pe acesta la Hanoi, se pare că a fost obligată să se retragă, scrie ziarul Chosun Ilbo citând un oficial guvernamental sud-coreean.