Cine este noul prim-ministru al Israelului după prăbușirea coaliției de guvernare. Urmează a cincea rundă de alegeri, în ultimii patru ani

Cine este noul prim-ministru al Israelului după prăbușirea coaliției de guvernare. Urmează a cincea rundă de alegeri, în ultimii patru ani

Yair Lapid a devenit prim-ministru interimar al Israelului, preluând de la premierul Naftali Bennett nandatul exercitat doar un an.

Cine este noul prim-ministru al Israelului

Lapid, șeful unui partid de centru, va conduce țara în direcția alegerilor de la 1 noiembrie. Numirea sa urmează prăbușirii, săptămâna trecută, a coaliției pe care a format-o cu Bennett, scrie bbc.

În Israel urmează al cincilea exercițiu electoral în mai puțin de patru ani. Lapid se confruntă cu o provocare grea din partea fostului premier Benjamin Netanyahu, care a promis că va reveni la putere.

Deși noul prim-ministru a declarat anterior că se angajează la o soluție în două state pentru conflictul cu palestinienii, este puțin probabil să înceapă noi inițiative îndrăznețe în calitate de lider interimar.

Naftali Bennett i-a predat joi lui Lapid mandatul, în conformitate cu un acord existent de rotație a premierului. Bennett va ocupa postul de prim-ministru supleant până la alegerile din noiembrie, la care a declarat că nu va participa.

Israelul a cunoscut un ciclu de alegeri record din aprilie 2019, deoarece partidele nu au reușit să-și asigure în mod repetat suficiente locuri pentru a forma o coaliție de guvernare cu majoritate. Coaliția Lapid-Bennett a depășit temporar impasul.

Benjamin Netanyahu a spus că prăbușirea guvernului de coaliție este „o veste grozavă” pentru israelieni.

Lapid, un fost prezentator de știri TV în vârstă de 58 de ani, l-a înlăturat pe Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv lider al Israelului, în iunie anul trecut..

Într-o adresă emoționantă la televizor de săptămâna trecută, Bennett a spus că el și Lapid au „întors fiecare piatră” pentru a încerca să mențină coaliția, dar că au rămas fără opțiuni.

Netanyahu ar putea reveni în fruntea guvernului

Netanyahu a salutat anunțul ca fiind „o veste excelentă pentru milioane de cetățeni israelieni”.

Sondajele indică în prezent că partidul său va ocupa cele mai multe locuri la noi alegeri, dar se va lupta în continuare să formeze o majoritate de guvernare cu aliații săi religioși și naționaliști.

Perspectiva unei noi perioade de incertitudine politică vine într-un moment sensibil, deoarece Israelul se confruntă cu provocările creșterii costurilor vieții, o creștere a violenței în conflictul său cu palestinienii și eforturile internaționale reînnoite de a reînvia un acord nuclear cu Iranul – ce alarmează Israelul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)