Cine schimbă România – Gelu Duminică luptă împotriva discriminării

Cine schimbă România - Gelu Duminică luptă împotriva discriminării

Luptă zi de zi împotriva prejudecăţilor. Este director la Fundaţia Împreună şi şi-a dedicat viaţa pentru a-i ajuta pe cei discriminaţi. Gelu Duminică, luptă pentru rromii marginalizaţi şi excluşi din societate.

A făcut paşi mici dar cu impact mare pentru viitorul acestora şi vrea să le ofere dreptul la o viaţă normală, fără să se mai simtă discriminaţi.

Gelu Duminică este cel mai mic copil dintr-o familie simplă de rromi tradiţionali, din Galaţi. Tatăl său a fost judecător de stabor cu 7 clase, iar mama vânzătoare de seminţe.

Au vrut ca mezinul să meargă totuşi pe un alt drum. Aşa că după şcoală şi liceu a fost îndemnat să meargă la facultate. Din 1999 a început să activeze ca voluntar la Agenţia Împreună. A pornit de jos, ca voluntar, acum e director executiv, la al treilea mandat. E modest şi spune că vrea să ducă la capăt fiecare proiect care îi trece prin mâna.

„Eu nu cred că noi schimbăm viața, noi credem că noi ne facem treaba. Cred că România duce lipsă de profesioniști care să își facă treaba. Ceea ce noi propovăduim în Fundație este dreptul la diferență, a fi diferit nu înseamnă că ești urât”, spune directorul Fundației Împreună.

Gelu Duminică, susţine cauzele rromilor şi îi ajută să îşi dezvolte comunităţile în care trăiesc cu ajutorul propriilor resurse.

„Nu dăm nimic degeaba, adică dacă un vrei să muncești, îmi pare rău, nu primești nimic. Ai nevoie de casă? Minunat, muncește la casa ta și noi venim și te ajutăm, influențăm primăria să își dea teren, dar tu muncești la propria ta casă”, povestește Gelu Duminică.

I-au trecut peste 50 de proiecte prin mână. Fiecare are povestea lui. A ajutat sute de oameni să se pună pe picioare. Le-a întins o mână de ajutor şi le-a oferit şansă să îşi facă o viaţă mai bună. Mai mult vrea să ajute la emanciparea rromilor.

 „În momentul de față încercăm să dăm un mesaj către comunități în a nu-și mai căsători copiii atât de mici, a-i trimite la școală și facem asta folosind muzica lăutărească autentică”, adaugă președintele fundației care vine în sprijinul romilor.

Directorul Fundaţiei Împreună crede că cel mai bine este să le transmită rromilor mesaje pe care le pot înţelege. Încet încet se vad şi roadele muncii.

„Au fost colegii mei pe urmă în școli și copiii știau versurile ca marile hituri”, adaugă acesta.

Gelu Duminică are un doctorat, un masterat şi a scris două cărţi.

Gelu Duminică, președintele Fundației Împreună

Embed:
Ultima oră
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)