Cipru intră în lockdown din 10 ianuarie. Persoanele vor avea voie să părăsească locuința de două ori pe zi, cu motive justificate

Cipru intră în lockdown din 10 ianuarie. Persoanele vor avea voie să părăsească locuința de două ori pe zi, cu motive justificate
foto simbol: Pixabay

Autoritățile din Cipru vor institui un lockdown, începând din 10 ianuarie, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, a anunțat ministrul cipriot al sănătății, vineri. Este pentru a doua oară când țara folosește o măsură de acest gen în lupta cu pandemia de COVID-19, potrivit Reuters.

Cipru intră în lockdown, începând din data de 10 ianuarie

Coafoarele, saloanele de înfrumusețare și marile magazine se vor închide până la data de 31 ianuarie, a precizat ministrul Constantinos Ioannou, într-o conferință de presă.

Persoanele vor avea voie să părăsească locuința doar de două ori pe zi, pentru motive specifice, precum achiziționarea de alimente sau medicamente, dar și pentru a face exerciții fizice. Totodată, rămâne în vigoare și interdicția de deplasare în timpul orelor 21 și 5 dimineața.

Școlile vor trece la forma de învățământ la distanță, ele fiind închise în prezent oricum pe fondul vacanței de iarnă. Școlile vor rămâne deschise, a mai spus ministrul cipriot al Sănătății.

Cipru a înregistrat peste 26.000 de cazuri de COVID-19 de la debutul pandemiei – prima îmbolnăvire era confirmată la început de martie – și 140 de decese. În ultima lună, țara a resimțit o creștere a numărului de cazuri noi, cu un bilanț care a depășit în mod regulat 300 pe zi.

Ministerul cipriot al Sănătății anunța în 3 ianuarie că în Cipru a fost detectată noua variantă de coronavirus – care este mai contagioasă – la câțiva călători care sosiseră din Marea Britanie.

Cipru, precum majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, a demarat campania de vaccinare anti-COVID-19 în 27 decembrie, începând cu administrarea serului la persoanele în vârstă.

Cipru a cerut Israelului o cantitate suplimentară de vaccin anti-COVID-19

Autoriățile cipriote au ceruto cantitate suplimentară de la vecinul și aliatul său Israel, după cum a anunțat președintele Nicos Anastassiades în Politis. Potrivit informațiilor din cotidian, președintele Ciprului a precizat că premierul israelian Benjamin Netanyahu a explicat că solicitarea va fi analizată în cadrul consultărilor cu experții.

În Israel, campania de vaccinare pare să aibă un adevărat succes. Pe data de 1 ianuarie, Benjamin Netanyahu anunța că în țară au fost vaccinate deja peste 1 milion de persoane.

„Batem toate recordurile. Am adus milioane de vaccinuri în Israel. Suntem înaintea întregii luni”, a declara Benjamin Netanyahu.

David Saranga, ambasadorul Israelului în România, declara în cadrul unei intervenții la Știrile B1 TV căîn țara sa oamenii au înțeles cât de importantă este vaccinarea și au încredere în sistemul de sănătate, motiv pentru care s-au prezentat masiv la centrele de vaccinare.

„Lumea a înțeles cât de important este, are încredere în sistemul de sănătate din Israel și are încredere în Pfizer și, din acest motiv, cererea pe care o vedem astăzi este mai mare decât oferta. Până acum am primit 3,8 milioane de doze pentru 2 milioane de cetățeni, care au venit din partea Pfizer. Până la sfârșitul lunii ianuarie o să primim și vaccinul de la Moderna. Israelul a cerut 8 milioane de doze de la Pfizer, 6 milioane de la Moderna și 10 milioane de la AstraZeneca, care așteptăm să vină”, a declarat ambasadorul Israelului, țară în care prioritate la vaccinare au avut persoanele de peste 60 de ani, medicale și oamenii cu boli anterioare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo