Colonel american în retragere: Presa pregătește publicul pentru colapsul militar al Ucrainei / Kievul va comite o sinucidere națională dacă va accepta programul lui Biden de conflict perpetuu cu Rusia

Colonel american în retragere: Presa pregătește publicul pentru colapsul militar al Ucrainei / Kievul va comite o sinucidere națională dacă va accepta programul lui Biden de conflict perpetuu cu Rusia
Foto: Hepta - Sputnik / RIA Novosti

Douglas Macgregor, colonel în retragere și fost consilier al secretarului Apărării în Administrația Trump, susține că presa occidentală pregătește publicul pentru colapsul militar al Ucrainei.

Colonel american, despre modul în care presa occidentală a prezentat războiul din Ucraina

„După ce a mințit luni de zile publicul american cu privire la originile și desfășurarea războiului din Ucraina, mass-media pregătește acum publicul american, britanic, dar și alte publicuri occidentale pentru colapsul militar al Ucrainei. E un lucru de așteptat de mult timp”, scrie Macgregor într-un articol în publicația The American Conservative.

Acesta susține că presa occidentală a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a portretiza armata ucraineană mai puternică decât e de fapt: erorile trupelor rusești au fost exagerate și amploarea pierderilor de ambele părți au fost distorsionate sau fabricate pur și simplu.

Dar „odată ce forțele ucrainene s-au imobilizat în poziții defensive statice în zonele urbane și în centrul Donbasului, poziția ucraineană e fără speranță. În schimb, această evoluție a fost prezentată ca un eșec al rușilor de a-și atinge propriile lor obiective”, mai scrie colonelul în retragere.

În opinia sa, doar ajutorul militar occidental a ținut „legiunile zdrobite ale Kievului” pe câmpul de luptă, „legiuni care acum mor în număr mare din cauza războiului prin procură al Washingtonului”.

Macgregor, despre „planul de război perpetuu al lui Biden pentru Ucraina”

„Niciun ajutor sau asistență militară din partea SUA și a aliaților, cu excepția unei intervenții militare directe a forțelor terestre ale SUA și NATO, nu poate schimba realitatea dură”, a continuat acesta.

Macgregor a mai susținut că problema nu e ce va ceda Ucraina din teritoriul său, căci e posibil inclusiv ca „Moscova să securizeze Harkov și Odesa”, ci cum să se oprească luptele.
O întrebare e dacă Guvernul Zelenski va consimți la „programul lui Biden de conflict perpetuu cu Rusia”. Dacă acest lucru se va întâmpla, „Kievul va continua să funcționeze ca o bază pentru acumularea de noi forțe gata să amenințe Moscova”. Asta înseamnă, spune colonelul american, că Kievul „trebuie să comită o sinucidere națională, expunând centrul țării la vest de râul Nipru la lovituri masive și devastatoare ale forțelor rusești”.

Însă situația poate fi schimbată de guvernele europene care „pot opta să nu participe la planul de război perpetuu al lui Biden pentru Ucraina”.

Un al doilea factor ține de ajutorul pe care SUA sunt dispuse să-l ofere ucrainenilor, în contextul în care deja „au vărsat peste 60 de miliarde de dolari sau puțin peste 18 miliarde de dolari pe lună în transferuri directe sau indirecte într-un stat ucrainean care acum se prăbușește”.

În acest context, autorul se întreabă de unde vor veni banii pentru reconstrucția societății ucrainene, într-un context de criză economică globală.

La asta se adaugă și faptul că americanii își pierd repede interesul față de chestiunile din afara granițelor țării, iar acest lucru e mai valabil acum, când se confruntă cu o inflație record.

În final, Douglas Macgregor scrie că americanii vor avea alegeri în noiembrie și dacă Biden va continua pe aceeași linie, „republicanii ar putea sfârși prin a alerga împotriva lui Joe Biden pentru următorii 50 de ani”.

Urmăriți B1TV.ro și pe