Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară: Suntem cu toţii responsabili pentru refugiaţi

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară: Suntem cu toţii responsabili pentru refugiaţi
Foto: nutritomagazine.it

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat că este primul care susține oferirea unui ajutor refugiaților, mai ales că ”suntem cu toţii responsabili pentru aceşti oameni”, informează Mediafax.

Vytenis Andriukaitis se află la București și a participat la un dialog cu cetăţenii pe teme de sănătate şi siguranţă alimentară. El i-a spus Secretarului de Stat Raed Arafat că este alături de el pentru că, probabil, şi familia sa extinsă din Siria trece prin momente grele.

„Sunt mândru să fiu cu tine aici pentru că tu ştii ce este Uniunea Europeană”, i-a spus comisarul european Vytenis Andriukaitis lui Arafat.

Comisarul a afirmat că Europa trebuie să fie unită în aceste momente șă că fiecare stat membru este responsabil pentru refugiați.

„Văd imagini dureroase şi din Ucraina, sunt prieten cu poporul rus, sunt împotriva lui Putin, însă politicile lui Putin şi Rusia sau ruşii nu sunt acelaşi lucru. Sunt unul dintre comisarii europeni care vorbeşte limba rusă. Eu sunt prima persoană care susţine ajutorarea oamenilor care trec prin condiţii foarte, foarte dificile”, a declarat Vytenis Andriukaitis.

El a insistat că este nevoie  de un plan de rezervă la nivelul Uniunii Europene încă de la începutul procesului de migrație și a precizat au fost elaborate deja mai multe documente în acest sens.

„De exemplu, aspectele economice care ţin de migranţi, controlul la vamă, la graniţă. Toate acestea înseamnă un plan. Există numeroase instrumente care sunt implicate la nivelul Comisiei Europene şi cu toţii percepem aceste situaţii şi trebuie să ştim că trebuie să acţionăm concret în Turcia, în Siria, în zonele în care oamenii au aceste probleme. Mâine sau poimâine poate avea loc un război şi trebuie să spunem în momentul acela care este planul nostru pentru a opri războiul acesta”, a spus comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Andriukaitis a mai spus că la nivelul UE există un plan pentru situația în care ar putea apărea o epidemie în rândul refugiaților și că există și un comitet de siguranță în sănătate creat special pentru a gestiona astfel de situații la nivel european.

Ultima oră
00:00 - Primele concluzii după tragedia din București: Nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment
23:58 - Cum s-au dat de gol mai mulți români veniți din Luton, care au prezentat certificate COVID false. Raed Arafat: Acest lucru e extrem de grav, înseamnă că ești dispus să răspândești boala, că nu te interesează nimic
23:25 - Alexandru Rafila, despre testarea obligatorie, pe banii lor, a medicilor care refuză vaccinarea: Îi va enerva. Cum să-i pedepsești? Tu ai nevoie de ei pentru valul 4 al pandemiei și vii să-i ameninți? (VIDEO)
23:11 - Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri