Comisia Europeană a blocat fără explicații Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi

Comisia Europeană a blocat fără explicații Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi
Comisia Europeană a revizuit în creștere avansul economiei românești

Comisia Europeană a blocat Parchetul European (EPPO), recent creat, care nu poate să folosească bugetul pentru a angaja personalul specializat de care au nevoie.

EPPO a fost creat pentru a urmări penal infracțiunile financiare (luare de mită, spălare de bani, fraude fiscale) comise cu banii contribuabililor europeni în întreaga UE.

În mod crucial, EPPO are acum sarcina de a proteja fondurile de recuperare de pe urma pandemiei de 800 miliarde de euro și de preveni fraude.

Pentru a face acest lucru, Parlamentul European și Consiliul European au majorat bugetul agenției cu încă 7,3 milioane euro în decembrie 2020 pentru a recruta „analiști financiari, precum și experți IT”.

Acești experți sunt necesari pentru a urmări fluxurile internaționale de bani. Dar, potrivit unei surse – care a solicitat să rămână anonimă – EPPO nu are voie să cheltuiască acești bani.

Acest lucru a fost confirmat de EUobserver de către președintele bugetar al Parlamentului European, Monika Hohlmeier.

„Comisia a refuzat EPPO să angajeze agenți contractuali pentru a permite EPPO să își îndeplinească mandatul. Nu înțeleg și nici nu încerc să înțeleg nicio justificare a acestui comportament de către Comisie.”

Începând de vineri (17 septembrie), comisia nu a răspuns mai multor solicitări ale EUobserver cu privire la motivul pentru care a refuzat autorizarea EPPO de a angaja experții financiari pe care i-a solicitat.

Au existat deja avertismente că fondurile de recuperare sunt deosebit de vulnerabile la fraude.

Potrivit lui Ville Itala, directorul general al agenției antifraudă Olaf, UE se confruntă cu un „mare risc” de abuz din fondul său fără precedent de recuperare post-pandemică de 800 miliarde de euro. „Este o sumă atât de mare de bani – prevenirea este importantă”.

Și pentru că este un instrument nou, care trebuie distribuit cu viteză mare în timpul unei crize, există un risc mai mare de alocare greșită și oportunități de duplicitate.

Prin urmare, s-ar putea dovedi dăunător să refuzi experții financiari de care are nevoie parchetul european- deoarece este singura agenție care poate urmări criminalitatea financiară internațională.

Spre deosebire de Olaf, parchetul UE are autoritatea de a începe propriile investigații și are puterea de a urmări în mod direct cazuri în 22 dintre statele membre ale blocului. Danemarca, Irlanda, Polonia și Ungaria nu participă încă. Se așteaptă ca Suedia să se alăture anul viitor.

Anterior procurorii din statele membre trebuiau să treacă printr-un proces îndelungat pentru a urmări penal infracțiunile comise în afara granițelor lor. EPPO reduce acest proces de la luni la săptămâni, ridicând ștacheta pentru infractorii care anterior depășeau forțele de ordine.