Comisia Europeană cere reforme judiciare Ungariei pentru a aproba PNRR-ul

Comisia Europeană cere reforme judiciare Ungariei pentru a aproba PNRR-ul

Didier Reynders, comisarul european pentru justiţie, a declarat că planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei nu va fi aprobat de Comisia Europeană până când Budapesta nu va adopta reforme judiciare şi nu va combate coropuţia.

Comisarul european a declarat publicaţiei maghiare hvg.hu că există probleme sistemice cu statul de drept în Ungaria, iar Comisia Europeană este pregătită să folosească toate instrumentele pentru a proteja democraţia, inclusiv suspendarea fondurilor europene, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Didier Reynders a mai spus că va cere din nou Ungariei şi Poloniei să se alăture Biroului Procurorului Public European, susținând că „fără aceasta nu putem fi siguri că există suficientă protecţie împotriva fraudei şi corupţiei”.

Raportul privind statul de drept în Ungaria: Independenţa justiţiei, ameninţată

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în reportul ei privind statul de drept în ţările UE.

Comisarul Reynders a arătat că acest raport este „un instrument în primul rând preventiv”, dar şi „una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa” noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept.

Comisia UE dă în judecată Ungaria și Polonia pentru discriminarea comunității LGBT

Comisia Europeană a anunțat declanșarea procedurilor de infringement împotriva Ungariei și Poloniei din cauza legislației anti-LGBT și a felului în care tratează aceste minorități.

Budapesta și Varșovia au două luni la dispoziție pentru a răspunde procedurilor inițate de Bruxelles.

„Egalitatea şi respectarea demnităţii şi a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate de Articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene. Comisia va utiliza toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a apăra aceste valori”, subliniază executivul UE într-un comunicat.