Companiile farmaceutice Novartis, Roche şi Genentech, amendate cu 444 milioane euro pentru practici abuzive. Au vândut un medicament de 30 de ori mai scump decât prețul pieței

Companiile farmaceutice Novartis, Roche şi Genentech, amendate cu 444 milioane euro pentru practici abuzive. Au vândut un medicament de 30 de ori mai scump decât prețul pieței
Sursă foto: Pixabay

Autoritatea pentru Concurenţă din Franța a amendat colectiv cu 444 milioane euro trei companii farmaceutice pentru „practici abuzive”, care aveau ca scop menţinerea vânzărilor unui tratament foarte scump, în detrimentul altora mai ieftine.

Cele trei companii farmaceutice sunt: Novartis, Roche şi Genentech pentru „practici abuzive” destinate menţinerii vânzărilor unui tratament foarte scump în detrimentul altora mai ieftine, scrie EFE.

Cele trei firme ar fi abuzat de „poziţia dominantă colectivă” pentru a promova vânzarea de Lucentis, un medicament pentru tratamentul degenerescenţei maculare asociate cu vârsta (DMLA), în loc de Avastin, un tratament concurent care este de 30 de ori mai ieftin, a precizat autoritatea într-un comunicat.

O injecţie cu Avastin costă între 30 şi 40 de euro, în timp ce una de Lucentis ajunge la 1.161 euro, conform datelor oficiale franceze.

Autoritatea franceză de concurenţă a explicat faptul că cele trei companii ar fi demarat o serie de acţiuni la autorităţile naţionale şi medicale, profitând de poziţia lor, pentru a menţine utilizarea şi preţul Lucentis şi a evita ca Avastin (un medicament pentru tratamente oncologice) să primească autorizaţie pentru tratarea DMLA.

Degenerescenţa maculară asociată cu vârsta (DMLA) este cauza principală a incapacităţii vizuale la persoanele de peste 50 de ani în ţările industrializate şi cauzează o gravă deteriorare a vederii pe care pacienţii o percep sub forma unor pete întunecate. Genentech, proprietate a Roche, a dezvoltat cele două medicamente cu scopuri distincte, dar oftalmologii au descoperit că Avastin avea efecte similare în cazul DMLA ca şi Lucentis, la costuri mult mai mici.

Cele două companii, împreună cu Roche, care are acorduri cu ele privind comercializarea Lucentis, sunt considerate de autorităţile franceze „o entitate colectivă” datorită legăturilor contractuale dintre ele. Novartis şi Roche au mai fost amendate în 2014 de autorităţile italiene cu 182 milioane euro pentru acelaşi motiv.