Se reaprinde conflictul din Donbas: Zelenski convoacă Consiliul pentru Securitate după ultimele evoluții

Se reaprinde conflictul din Donbas: Zelenski convoacă Consiliul pentru Securitate după ultimele evoluții
foto: Hepta.ro / DPA Images / Serg Glovny

Conflictul din Donbas dă semne să intre într-o fază după o perioadă îndelungată în care tensiunile s-au mai liniștit. Cel puțin un soldat ucrainian a fost ucis și alți patru răniți în urma unor confruntări cu separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, informează AFP şi Ukrinform.

Mai exact, rebelii proruși au încercat să străpungă linia frontului, recurgând în special la mitraliere de calibrul 120 mm.

Drept urmare, președintele ucrainian Vladimir Zelenski a decis să convoace Consiliul pentru Securitate și Apărare Națională pentru a decide măsurile ce vor fi luate în acest context.

„Rebelii şi ocupanţii (ruşi) au pus la cale o provocare cinică’ într-o ‘tentativă de a face să eşueze procesul de pace”, a susținut Vladimir Zelenski pe Facebook.

Acesta a subliniat că Ucraina va face tot ce trebuie pentru a riposta la orice agresiune militară.

„Politica noastră de a pune capăt războiului rămâne neschimbată, la fel şi determinarea noastră de a riposta la orice agresiune militară împotriva Ucrainei”, a susținut Zelenski.

Liderul de la Kiev a insistat că Ucraina își dorește doar oprirea războiului.

„Suntem încrezători că această provocare nu va schimba cursul (spre pace), pentru că doar bazându-te pe o armată puternică poţi să stai la masa negocierilor, iar noi ne apropiem cu încredere de încheierea războiului”, a încheiat Vladimir Zelenski.

Rebelii separatişti, conform Kievului, au atacat în cursul dimineţii poziţii ale trupelor guvernamentale în apropiere de localităţile Novotoşkovskoe şi Krîmskoe, la mai puţin de zece kilometri de unul dintre cele trei sectoare de unde părţile beligerante şi-au retras forţele anul trecut.

Comandamentul ucrainean pentru operaţiunile din estul ţării a indicat într-un comunicat, citat de Rbc.ua, că separatiştii au efectuat atacul în Donbas folosind tancuri şi grupuri de sabotaj şi recunoaştere.

Conform unor informaţii actualizate, rebelii au deschis focul asupra poziţiilor ucrainene în zona localităţilor Novotoşkovskoe, Orehovo, Krîmskoe, Popasnaia şi Hutor Volnî folosind arme interzise prin acordurile de la Minsk.

După atacul de marţi al rebelilor, Ambasada SUA la Kiev a cerut Rusiei să respecte acordurile de pace de la Minsk.’Suntem extrem de îngrijoraţi în legătură cu informaţiile privind escaladarea conflictului în Donbas, cerem insistent Moscovei să respecte obligaţiile care îi revin în conformitate cu acordurile de la Minsk şi documentele adoptate în cadrul summiturilor în format Normandia’, se menţionează într-o declaraţie a ambasadei americane postată pe Twitter, conform Ukrainska Pravda.

Kremlinul a reacţionat prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, care a spus că Moscova încearcă să clarifice împrejurările care au dus la acest episod violent din Donbas, după care se vor putea trage concluzii.

Ucraina se confruntă de aproape şase ani cu un război cu separatiştii proruşi, care a făcut peste 13.000 de morţi şi a dus la strămutarea a aproximativ 1,5 milioane de persoane.

Intensitatea luptelor s-a diminuat considerabil după semnarea acordurilor de pace la Minsk în februarie 2015, dar violenţele izbucnesc cu regularitate crescând bilanţul morţilor.

O anumită destindere a relaţiilor între Kiev şi Moscova, acuzată că-i sprijină pe rebeli, a fost observată de la sosirea la putere anul trecut a lui Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit în decembrie cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui summit de pace la Paris. Dar rezolvarea politică a acestui ultim conflict fierbinte din Europa nu a progresat decât timid.

Urmăriți B1TV.ro și pe