Consecințe ale conflictului SUA-China: Trump vrea să anuleze vizele studenţilor chinezi

Consecințe ale conflictului SUA-China: Trump vrea să anuleze vizele studenţilor chinezi
foto: Pixabay

Administrația prezidențială se pregăteşte să anuleze vizele a mii de cercetători și studenţi de origine chineză care studiază în Statele Unite ale Americii, despre care Trump consideră că au legături cu armata chineză, au declarat două surse apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Decizia, despre care a scris prima oară publicaţia New York Times, ar putea afecta în jur de 5.000 de studenţi chinezi şi ar putea fi anunţată cel mai devreme în această săptămână, potrivit surselor, printre care se află un oficial american şi o altă persoană care deține informaţii pe această temă.

Tensiunile dintre SUA şi China s-au amplificat în urma adoptării de către Beijing a unei noi legi privind securitatea naţională pentru Hong Kong, despre care activiştii pro-democraţie din oraş şi ţările occidentale susțin că ar putea periclitalibertăţile şi să pună în pericol rolul de centru financiar global al acestuia.

360.000 de chinezi studiază în Statele Unite

Studenţii chinezi sunt cel mai mare grup străin de studenţi din Statele Unite.

Potrivit sursei citate, vizele studenţilor chinezi din SUA vor fi anulate, urmând ca aceștia să fieexpulzaţi, a mărturisit sursa. În ceea ce privește chinezii care se află în afara SUA, aceștianu vor mai fi primiţi pe teritoriul american.

În urma măsurii care ar urma să fie adoptată, SUA speră săreducă spionajul şi furtul de proprietate intelectuală de care sunt suspectaţi unii cetăţeni chinezi care studiazăîn universităţile şi colegiile americane, a dezvăluit sursa. De asemenea,administraţia prezidențială se aşteaptă la o opoziţie puternică din partea unităților de învățământ, din cauza intereselor lor financiare.

Circa 360.000 de cetăţeni chinezi care studiază înunitățile de învăţământ americane generează activităţi economice anuale de aproximativ 14 miliarde de dolari, majoritatea fiindlegate de taxele şcolare şi alte taxe.

Măsura ar putea genera limitări educaționale

Cel mai probabil, măsura referitoare la vize va înrăutăţişi mai mult relaţiile dintre cele mai mari două economii ale lumii, care sunt afectate şi de criza sanitară declanșată de noulcoronavirus, precumşi de comerţ.

Decizia ar putea genera limitări educaţionale suplimentare şi există riscul ca Administraţia de la Beijing să le impună restricţii studenţilor americani.

Conformpresei locale, dezbaterile legate de anularea vizelor durează de mai multe luni şi, chiar dacă nu au legătură directă cu tensiunile referitoare la Hong Kong, momentul ales pare să facă parte dintr-o ”campanie de presiuni generale” împotriva Chinei, care s-a întensificat în ultimele luni, au maispus sursele.

La începutul săptămânii,secretarul de Stat, Mike Pompeo, a purtat o discuție pe acest subiect cu președintele american, Donald Trump.

Ulterior, oficialul a declarat că China a subminat autonomia Hong Kongului într-o asemenea măsură încât el nu mai poate să certifice statutul economic special deţinut de oraş din perioada în care era colonie britanică.

Săptămâna trecută, guvernulSUAa acuzatguvernul chinez căîmpiedică companiile aeriene din Americasă reia serviciul înChinași a ordonattransportatorilor chinezi să depună orare de zbor la guvernul american.