Consiliul JAI se va reuni pe 8 octombrie pentru o nouă discuție pe tema imigranților

Consiliul JAI se va reuni pe 8 octombrie pentru o nouă discuție pe tema imigranților
Foto: ibtimes.com

O nouă reuniune a Consiliului JAI va avea loc pe 8 octombrie, după ce în cadrul întâlnirii de luni nu s-a ajuns la nicio decize privind planul Comisiei Europene de a repartiza 120.000 de refugiaţi, informează Mediafax.

La reuniunea de luni de la Bruxelles nu s-a ajuns la nicio concluzie, ca urmare a opoziției ferme manifestată de Ungaria, România, Cehia şi Slovacia și a opoziției ezitante a Poloniei. De asemenea, potrivit unor surse europene, și Letonia s-ar împotrivi, deși aceasta nu a fost reprezentată.

Concluziile arată că „toate statele membre îşi confirmă disponibilitatea de a participa” la schema de repartizare, o formulare care a generat confuzie, însă potrivit unei alte surse europene, francezii i-au convins pe ceilalţi miniştri că „disponibilitate” înseamnă „voluntar”.

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat că „este prea devreme pentru a adopta o decizie astăzi (luni-n.r.)” despre cum pot fi ajutați imigranții. El a precizat că planul Comisiei este „o bază pentru un acord” care urmează să fie adoptat în octombrie. „Procedurile trebuie respectate”, a subliniat el.

Următorul pas va fi demararea discuţiilor la nivelul grupului de lucru din Consiliu, care reprezintă statele membre UE. Astfel, trebuie stabilite detaliile pentru ca o decizie formală să poată fi luată la o reuniune a Consiliului JAI din Luxemburg, pe 8 octombrie.

O altă reuniune a miniștrilor ar putea fi convocată până la finele lunii septembrie, ca urmarea a deciziilor luate de unele state membre pentru a limita afluxul. Germania a impus controale la frontiera cu Austria, determinând măsuri similare din partea Austriei, Slovaciei şi Poloniei. Olanda a transmis la rândul ei că va spori controalele poliţiei de frontieră.