Contul de Instagram al lui Kim Kardashian, în atenția autorităților britanice. Totul a început de la promovarea unei criptomonede

Contul de Instagram al lui Kim Kardashian, în atenția autorităților britanice. Totul a început de la promovarea unei criptomonede
Foto: Hepta.ro / Ferrari Press Agency / E! Entertainment

Consumatorii riscă să fie ademeniți într-o „criptobulă cu iluzii de îmbogățiri rapide” de către influenceri de top precum Kim Kardashian, a avertizat autoritatea britanică de reglementare financiară, potrivit Bloomberg.

Cum a ajuns contul de Instagram al lui Kim Kardashian în atenția autorităților britanice

Charles Randell, președintele Autorității de conduită financiară (FCA) din Marea Britanie, a cerut puteri sporite pentru instituțiile de reglementare cu scopul de a proteja consumatorii. Dacă oamenii cumpără criptomonede speculative, spune el, ar trebui să fie pregătiți să piardă toți banii. El a oferit drept exemplu cazul lui Kim Kardashian, care a promovat recent o monedă digitală de acest gen.

„Recent, când a fost plătită pentru a le cere celor 250 de milioane de urmăritori de pe Instagram să facă speculă cu criptomonede prin `intrarea în Ethereum Max Community`, se poate să fi fost promovarea financiară cu cel mai mare public din istorie”, susține Randell.

Deși Kim Kardashian a precizat că este vorba despre o reclamă, Randell a explicat că vedeta „nu a fost nevoită să dezvăluie” că promova „o monedă digitală speculativă creată cu o lună înainte de dezvoltatori necunoscuți – una dintre sutele de monede de acest gen care fac obiectul schimburilor de cripto”.

„Aceste monede există doar de câțiva ani, deci încă n-am văzut ceea ce se va întâmpla după un ciclu financiar complet”, a punctat șeful instituției britanice. „Pur și simplu nu știm când sau cum o să se termine această poveste, dar – ca în cazul oricărei specule noi – s-ar putea să nu se termine bine”, a continuat Randell.

FCA a cerut Facebook Inc., Microsoft Corp., Twitter Inc. și TikTok să se alăture Google în inițiativa de a nu mai promova produse financiare dacă acestea nu au primit undă verde din partea unei firme autorizate de FCA.

Reprezentanții lui Kim Kardashian nu au făcut niciun comentariu, însă oricum vedeta nu a fost acuzată că ar fi comis vreo fărădelege de Randell.

FCA nu reglementează monedele invocate de Randell, dar a publicat o listă cu schimburile cripto neînregistrate astfel încât consumatorii să evite să le folosească.