Coreea de Nord a raportat un prim caz de coronavirus. Cine este omul care a umbrit „succesul strălucit” al țării în lupta cu epidemia

Coreea de Nord a raportat un prim caz de coronavirus. Cine este omul care a umbrit „succesul strălucit” al țării în lupta cu epidemia
Foto: Hepta - Vitaliy Ankov

Liderul de la Phenian, Kim Jong-un, a convocat o ședință de urgență după ce în Coreea de Nord a fost raportat un prim caz de coronavirus. KCNA, agenția de presă guvernamentală, susține că este vorba despre o persoană care a dezertat în urmă cu trei ani în Coreea de Sud, iar acum s-a întors în țară. Kim Jong-un a impus starea de urgență în regiunea prin care respectiva persoană a intrat în Coreea de Nord. Aceasta se află în carantină, împreună cu toți cei cu care a intrat în contact. Responsabilii de pază de la frontieră au fost deja amenințați cu o „pedepasă severă” în cazul celor ce vor fi găsiți vinovați. Luna trecută, liderul suprem nord-coreean se lăuda cu un „succes strălucit” în gestionarea epidemiei de COVID-19. Un succes în care nu crede nimeni.

Coreea de Nord raportează un prim caz de coronavirus

Liderul Coreii de Nord, Kim Jong-un, a convocat o ședință de urgență după ce în țara sa a fost raportat un prim caz de coronavirus, susține agenția de presă guvernamentală KCNA. Ar fi vorba despre o persoană care acum trei ani a fugit în Coreea de Sud, iar acum, pe 19 iulie, s-a întors pe la Kaesong.

Persoana infectată se află acum în carantină, alături de toți cei cu care a intrat recent în contact. Zonele din jurul Kaesong au fost puse în izolare, iar pentru o „regiune relevantă” a fost instituită starea de urgență, din ordinul lui Kim Jong-un.

Potrivit CNN, KCNA a mai transmis că o comisie militară va face o anchetă pentru a vedea cum a putut respectiva persoană să intre în țară. Comisia a anunțat deja că responsabilii de păzirea graniței care vor fi găsiți vinovați vor primi „o pedeapsă severă”.

Kim Jong-un se lăudase cu un „succes strălucit” în gestionarea epidemiei de coronavirus

Altfel, liderul suprem nord-coreean s-a lăudat cu un „succes strălucit” în gestionarea epidemiei de coronavirus.

„Am împiedicat cu mare atenţie răspândirea acestui virus foarte primejdios şi am menţinut o situaţie antiepidemică stabilă în pofida crizei sanitare mondiale. Acest strălucitor succes a fost obţinut graţie conducerii prevăzătoare a Comitetului Central al partidului şi a spiritului viu de voluntariat de care fac dovadă toţi cei care urmează ca un singur om ordinele Comitetului Central al partidului”, a declarat Kim Jong-un la o reuniune a Partidului Muncitorilor, dedicate analizei impactului COVID-19 asupra țării.

Kim Jong-un a avertizat, totuși, că nord-coreenii trebuie să rămână vigilenți, mai ales că sunt înconjurați de țări cu focare de SARS-CoV-2. Jong-un a mai susținut că o renunțare prea rapidă la măsurile impuse ar putea genera „criză inimaginabilă şi ireparabilă”.

În mod evident, specialiștii nu cred deloc în „succesul strălucit” al Coreii de Nord, cu atât mai mult cu cât virusul a început să se răspândească în toată lumea chiar din China vecină.

Cazuri de coronavirus în creștere în Coreea de Sud, țară care a gestionat excepțional primele luni de epidemie

Sâmbătă, Coreea de Sud a raportat 113 noi infectări, cea mai mare creștere zilnică de cazuri înregistrată din data de 31 martie și până în prezent. Astfel, bilanțul total al îmbolnăvirilor de a ajuns aici la 14.092.

Coreea de Sud este una dintre puține state din lume care a gestionat absolut remarcabil epidemia de coronavirus atunci când ea a izbucnit, la începutul acestui an. Succesul ei s-a bazat în bună măsură pe testarea timpurie.

Coreea de Sud s-a mișcat rapid și cu măsurile de carantinare a persoanelor care reveneau din Wuhan, orașul chinez în care a izbucnit epidemia.

Coreea de Sud, ca Taiwan și alte națiuni asiatice, a făcut o treabă bună deoarece a mai trecut prin așa ceva. În 2015, MERS a omorât 38 de sud-coreeni.

De atunci, autoritățile s-au asigurat că, în eventualitatea unei noi epidemii, va exista o bună coordonare între instituții, dar și între guvern și provincii.

De asemenea, sud-coreenii au știut să se folosească și de tehnologie.