Coreea de Nord spune că va accelera dezvoltarea arsenalului nuclear. Paradă cu rachete balistice intercontinentale și alte tipuri de armament, la Phenian

Coreea de Nord spune că va accelera dezvoltarea arsenalului nuclear. Paradă cu rachete balistice intercontinentale și alte tipuri de armament, la Phenian
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Coreea de Nord va accelera dezvoltarea arsenalului nuclear, a declarat Kim Jong-un în timp ce supraveghea o paradă militară uriașă la care au fost expuse rachetele balistice intercontinentale și alte arme ale Phenianului, arată informațiile transmise marți de presa nord-coreeană de stat, potrivit Reuters.

Parada s-a desfășurat luni seară, cu ocazia manifestărilor menite să marcheze aniversarea forțelor armate nord-coreene, a precizat agenția nord-coreeană KCNA. Phenianul a sporit testarea armamentului și demonstrațiile de putere militară, în contextul în care discuțiile cu SUA pentru denuclearizare au stagnat, la în Coreea de Sud se pregătește să preia puterea o administrație conservatoare.

Coreea de Nord susține că va accelera dezvoltarea arsenalului nuclear

Oficialii americani și cei sud-coreeni susțin că au fost remarcate semnalele unei construcții noi la singura facilitate nord-coreeană cunoscută pentru testarea armamentului nuclear, care oficial fusese închis încă din 2018, ceea ce sugerează că Phenianul s-ar putea pregăti să reia testele de acest gen.

„Forța nucleară a Republicii trebuie să fie gata să își exercite misiunea responsabilă și descurajarea unică în orice moment”, a declarat Kim, citat de KCNA.

Misiunea fundamentală a forțelor nucleare nord-coreene este să descurajeze, însă descurajarea ar putea să nu fie singurul mod de utilizare, a adăugat dictatorul de la Phenian.

„Dacă vreo forță caută să se amestece în interesele fundamentale ale națiunii noastre, forțele noastre nucleare vor fi forțate să își îndeplinească în mod neașteptat a doua misiune”, a continuat Kim Jong-un.

La parada a fost expusă și cea mai mare rachetă balistică intercontinentală cunoscută a Phenianului, Hwasong-17, susține KCNA. Ea fusese testată luna trecută, însă oficialii sud-coreeni sunt de părere că eforturile pentru derularea unei testări integrale s-au soldat cu o explozie.

La eveniment ar fi fost expuse și alte tipuri de armament, conform fotografiilor prezentate de ziarul nord-coreean Rodong Sinmun. Ar fi fost vorba printre altele despre rachete hipersonice și tancuri.

Decorul a fost completat de zecile de mii de trupe care îi urau „viață lungă” lui Kim Jong-un.

Urmăriți B1TV.ro și pe