Coronavirus. Fermierii britanici testează roboți cu care să culeagă fructe din cauza deficitului de lucrători agricoli

Coronavirus. Fermierii britanici testează roboți cu care să culeagă fructe din cauza deficitului de lucrători agricoli

Fermierii britanici vor să introducă pe câmpurile lor roboţi cu care să înlocuiască mâna de lucru, informează Bloomerang.

Fermierii şi-au accelerat eforturile pentru a introduceroboţi pe câmpurile lor, după ce epidemia de Covid-19 şi Brexitul au dus la scăderea numărului de muncitori sezonieri necesari pentru a culege fructele şi legumele.

Regatul Unit Al Marii Britanii a fost grav afectat de măsurile de restricție impuse de autorități în vederea combaterii răspândirii noului coronavirus de tip SARS-CoV-2. Statul duce o lipsă acută de muncitori sezonieri după ce zborurile au fost anulate, iar britanicii vor să lucreze de acasă.

Ali Capper, unul dintre liderii Uniunii Naționale a Agricultorilor dinMarea Britanie(NFU), a declarat că ”aceste locuri de muncă sunt grele, repetitive și trebuie să muncești în orice vreme. Trebuie să fii pregătit din punct de vedere fizic. Există oameni care vin după ce au lucrat zeci de ani pe computer și acum ar trebui să folosească mușchii pe care nu i-au mai folosit până acum ”.

Pandemia de coronavirus a crescut nevoia de automatizare

Un nou consorţiu, care este sprijinit de furnizorii de produse alimentare proaspete, vor testa roboţi în ferme în acest sezon. În plus, consorţiul şi-a propus să producă şi să introducă pe piaţă tehnologia necesară, susţine Agricultural Engineering Precision Innovation Centre, unul din coordonatorii proiectului.

Primele testecu roboţi vor fi efectuate la fermele care cultivă mere, afine, salată şi brocoli.

Consorţiul care include Agri-EPI Centre, alături de Universitatea din Lincoln, sindicatul fermierilor National Farmers Union şi alte părţi, are sprijinul a peste 100 de producători de alimente proaspete din Marea Britanie.

Pandemia de coronavirus a crescut nevoia de automatizare în producția de alimente din cauza perturbărilor din domeniul alimentar și de la ferme.

Cultivatorii din Europa au depus mari eforturi pentru a putea asigura suficient personal care să culeagărecoltele din acest an, din cauza măsurilor de prevenire a infecției cu coronavirus careau restricționat circulația forței de muncă pe întregul continent.

„Multe plantații vor putrezi”

Un proprietar anonim al unei ferme din estul Angliei a declarat că britanicii nu vor să lucreze la câmp în locul migranților. Acesta a menționat că dintre cei 50 de cetățeni ai Marii Britanii care s-au prezentat să lucreze pe câmpurile lui pentru a recolta sparanghel în ultimele zile, au mai rămas doar 6-7 și a adăugat că este ”un coșmar total”.

”Guvernul crede că britanicii fac acum acest tip de muncă. El greșește, este o mare afacere. Nu funcționează. Și peste tot e la fel”, a precizat el pentru Daily Mail.

În cele din urmă, fermierul afost nevoit să-și reducă producția de sparanghel și spune că „multe plantații vor putrezi”, nu numai ale sale. Acest lucru se datorează faptului că lucrătorii sezonieri europeni, în special din România și Europa de Est, nu reușesc să ajungă în Regatul Unit din cauzacoronavirusului și blocării zborurilor internaționale.

Printre țările afectate de lipsa semnificativă a muncitorilor agricoli se numără și Italia, care alansat un proiect de regularizare a situației a aproximativ 200.000 de imigranți ilegali pe teritoriul său, din dorința de a-și valorifica fructele și legumele.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe