CORONAVIRUS | Irlanda înăspreşte măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei de Covid-19

CORONAVIRUS | Irlanda înăspreşte măsurile de prevenire a răspândirii pandemiei de Covid-19
Foto: Foto: Hepta - Abaca Press / Utrecht Robin/ABACAPRESS.C

Luni seară, Guvernul irlandez a anunţat o înăsprire a măsurilor preventive pentru a încerca să contracareze al doilea val al pandemiei de coronavirus, dar fără a merge până la izolarea strictă recomandată cu o zi înainte de consilierii săi medicali.

Irlanda înăspreşte măsurile preventive împotriva SARS-CoV-2

Astfel că, începând de marţi la miezul nopţii irlandezii nu vor mai putea părăsi comitatul în care locuiesc. Totodată, potrivit unui anunț făcut de premierul Micheal Martin, evenimentele festive în interior sunt anulate, serviciile religioase se vor desfăşura online, restaurantele vor putea servi numai în exterior, iar angajaţii sunt încurajaţi să meargă la birou doar în caz de ”absolută necesitate”.

Restricţii similare sunt deja aplicate în capitala Dublin şi în comitatul Donegal (nord-vest), scrie AFP, citat de Agerpres.

”Tendinţele recente dintr-o mare parte a ţării sunt foarte îngrijorătoare”, a afirmat Micheal Martin într-o intervenţie televizată, adăugând că ”Dacă nu schimbăm cursul lucrurilor, consecinţele vor fi foarte grave, fără îndoială”.

Noi restricții anti-COVID-19 în Franța

Amintim că și în Franța au fost impuse noi restricții pentru prevenirea pandemiei de coronavirus. Mai exact, în Paris, începând de marți, barurile și cafenelele se vor închide. Asistența în universități va fi redusă la jumătate, iar piscinele (cu excepția activităților școlare) și sălile de fitness se vor închide.

De asemenea, vor fi interzise activitățile desfășurate în corturi. Astfel, nunțile se vor limita strict la ceremonia de uniune, fără petrecere ulterioară.

Și magazinele vor trebui să se adapteze la noile reguli, pentru ca distanțarea fizică să poată fi respectată. Se va impune limitarea asistenței la un client pe o suprafață de 400 de metri.

„Epidemia avansează rapid, trebuie să o frânăm acum, înainte ca sistemul sanitar să fie copleşit”, a declarat prefectul Didier Lallement, în cadrul unei conferințe de presă.

Stare de urgenţă în Cehia. Noi măsuri în lupta cu pandemia de coronavirus

Republica Cehă a decretat o nouă stare de urgență, din cauza evoluției alarmante a pandemiei de COVID-19. Măsura a intrat în vigoare la miezul nopţii de duminică spre luni.

Guvernul primului ministru Andrej Babis a decis să declare starea de urgenţă din cauza ”creşterii semnificative” a numărului de infectări cu noul coronavirus de tip SARS-CoV-2.

Executivul are posibilitatea, în acest context, să restricţioneze libertatea de întrunire a cetăţenilor, iar instanţele vor putea percepe amenzi mai mari pentru încălcarea liniilor directoare privind siguranţa medicală.

Starea de urgenţă a mai fost instituită de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii mai, însă de data aceasta frontierele Cehiei vor rămâne deschise.

Numărul maxim de participanţi este de 10 în spațiile închise şi 20 în aer liber, la evenimente şi adunări publice. Evenimentele sportive profesioniste vor avea loc fără spectatori.

Pe de altă parte, companiile, magazinele şi restaurantele nu sunt afectate de aceste noi măsuri de restricție.

La finalul săptămânii trecute, numărului de contaminări zilnice cu virusul Covid-19 a atins un nou record în Cehia, când s-au înregistrat 3.792 de cazuri.

Slovacia este în stare de urgenţă

Totodată, Guvernul slovac a aprobat săptămâna trecută instituirea stării de urgenţă începând de joi, 1 octombrie, ca reacţie la creşterea numărului de infectări cu coronavirus, a anunţat premierul Igor Matovic.

”Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză din ţara sa.