CORONAVIRUS | Malta a obţinut imunitatea colectivă cu vaccinuri anti-Covid

CORONAVIRUS | Malta a obţinut imunitatea colectivă cu vaccinuri anti-Covid
Foto: Inquam Photos / George Călin

Malta a vaccinat 70% din populația sa adultă cu cel puțin o doză COVID-19, devenind prima țară a Uniunii Europene care a obținut așa-numita imunitate a turmei, a declarat luni ministrul Sănătății Chris Fearne.

Insula mediteraneană a avut în medie trei noi cazuri de virus în fiecare zi în ultima săptămână, rata de pozitivitate a testului fiind la un nivel scăzut de 0,2%. Două cazuri noi au fost raportate luni, scrie Reuters.

„Vaccinurile sunt administrate la o rată de o dată la cinci secunde”, a declarat Fearne într-o conferință de presă, adăugând că „Patruzeci și două la sută din populația adultă a primit două doze.”

Vaccinarea este deschisă în prezent tuturor locuitorilor Maltei cu vârsta peste 16 ani, iar Fearne a spus că și copiii cu vârsta de 12 ani și peste vor fi inoculați odată ce autoritățile medicale europene vor da acordul.

El a anunțat, de asemenea, că purtarea obligatorie a măștilor în aer liber va fi ridicată la 1 iulie pentru persoanele vaccinate, atât timp cât cazurile de virus rămân scăzute.

Autoritățile sanitare anunțaseră anterior că purtarea măștii nu va mai fi necesară pe plaje de la 1 iunie.

Luni, restricțiile privind sălile de sport și piscinele au fost ridicate, în timp ce programul de deschidere a restaurantelor a fost prelungit până la miezul nopții. Anterior trebuiau să închidă la ora 17:00.

Urmăriți B1TV.ro și pe