CORONAVIRUS | Narcisiştii şi psihopaţii, mai puţin dispuşi să poarte MĂȘTI în timpul pandemiei! Cum recunoşti devianţii (STUDIU)

CORONAVIRUS | Narcisiştii şi psihopaţii, mai puţin dispuşi să poarte MĂȘTI în timpul pandemiei! Cum recunoşti devianţii (STUDIU)
Foto: Pixabay

Cei care refuză să poarte mască în condiţiile în care pericolul pandemic e eminent ar putea face parte din categoria devianţilor psi. Un studiu efectuat în Polonia scoate la lumină trăsăturile acestor teribilişti care ne pun în pericol pe toţi. Îi recunoşti?

Două studii recente au analizat relaţia dintre trăsăturile de personalitate şi reacţiile la restricţiile instituite pentru a încetinirăspândirea coronavirusului.

Narcisismul, psihopatia şi machiavelismul

După ce au fost observate peste o mie de persoane în Polonia, cercetătorii au descoperit că persoanele care posedă aşa-numitele trăsături din „Triada Întunecată” – narcisismul, psihopatia şi machiavelismul – sunt mai puţin dispuse să respecte restricţiile ori să ia măsuri preventive, scrie Newsweek.

În primul studiu, autorii au studiat 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 78 de ani, în a doua jumătate a lunii martie – reprezentând a treia şi a patra săptămână de restricţii impuse de guvernul de la Varşovia. Al doilea studiu a fost realizat în ultimele două săptămâni din aprilie pe 263 de persoane din Polonia cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani.

Studiile s-au axat atât pe trăsăturile de personalitate ale subiecţilor, cât şi asupra modului în care aceştia percep pandemia.

Cei care văd doar jumătatea goală a paharului

„Persoanele care au trăsăturile Triadei Întunecate par să fie preocupate de aspecte negative ale prevenţiei şi nu iau în considerare beneficiile acesteia”, au conchis cercetătorii.

Aceste persoane cred mai puţin în eficacitatea propriilor acţiuni, iar asta „explică parţial” reticenţa la a lua măsuri preventive precum spălatul frecvent al mâinilor şi limitarea deplasărilor inutile în afara casei.

Triada Întunecată este unul dintre termenii-vedetă ai psihologiei contemporane, carel se referă la asocierea frecventă a trei trăsături considerate în general negative, dar non-patologice: machiavelismul, narcisismul subclinic şi psihopatia subclinică.

Manipulatori, aroganţi, impulsivi

Machiavelicii sunt indivizi cu tendinţa de a-i exploata pe cei din jur, manipulatori, reci din punct de vedere afectiv, pragmatici şi cinici. Narcisiştii sunt aroganţi, egoişti, au sentimente de superioritate, o stimă de sine exagerată (totuşi fragilă) şi cred că li se cuvine totul. În sfârşit, psihopatia circumscrie tendinţe impulsive, răceală afectivă, înclinaţia de a căuta situaţii riscante, de a se comporta în manieră anti-socială şi de a ignora remuşcările.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”