CORONAVIRUS| Noul virus poate fi transmis chiar şi între persoanele cu mască în aceste tipuri de încăperi

CORONAVIRUS| Noul virus poate fi transmis chiar şi între persoanele cu mască în aceste tipuri de încăperi

Cercetătorii spanioli susţin că noul coronavirus poate fi transmis chiar şi între persoane cu mască, în încăperile fără ventilaţie, potrivit ProTv.

Un stiudiu arată că într-o clasă în care nimeni nu poartă mască şi un profesor vine infectat, după două ore, se pot infecta jumătate din cei 24 de elevi, dacă ferestrele rămân închise. În aceleaşi condiţii, dacă toată lumea poartă mască, specialiştii spanioli sugerează că tot pot fi infectate doar cinci persoane, din cele 24, în două ore.

În schimb, dacă toţi poartă masca şi încăperea este bine ventilată, cel mult o persoană, cea mai apropiată de persoana infectată, poate lua virusul, după două ore.

”Transmiterea virusului are loc şi prin aerosoli mai ales prin spaţiile închise neventilate. La început se credea că transmiterea prin aerosoli este neglijabilă, acum avem tot mai multe dovezi că se transmit prin aerosoli, adică picături suficient de mici care să plutească în aer”, a declarat un profesor în Sănătate Publică UBB Cluj, Răzvan Chereches.

Fără ventilaţie, aerosolii rămân suspendaţi în aer şi devin tot mai denşi, aşa că specialiştii recomandă că persoanele din încăpere să stea cât mai mult pe loc, pentru a evita norul format.

“S-a sesizat că în anumite zone ale globului, deşi a început sezonul rece, s-a observat o incidenţă mai scăzută a gripei şi altor viroze respiratorii, tocmai din cauza asta, pentru că se iau măsuri de protecţie pentru covid sunt similare cu cele pentru alte virusuri cu transmitere respiratorii şi atunci e normal ca la virusuri cu contagiozitate mai mică decât Covid, aceste măsuri sunt şi mai eficiente!”, a declarat epidemiologul Emilian Popovici.

În Germania şi Asutria, copiii fac din luna septembrie orele cu ferestrele deschise, iar italienii fac orele în aer liber, pe plajă.

”Măştile sunt ok dacă nu stăm mult timp într-un spaţiu neventilat, pentru că dacă spaţiul nu este ventilat corespunzător, se produc curenţi de aer care trec prin jurul măştii, unele din picăturile micuţe vor ajunge acolo cu cât spaţiul este neventilat eşti mai la risc”, a mai spus Răzvan Chercheş.

Tags: