CORONAVIRUS | Număr record de infectări zilnice în Ungaria, după începerea şcolii

CORONAVIRUS | Număr record de infectări zilnice în Ungaria, după începerea şcolii
Foto: Pixabay

Ungaria a înregistrat 365 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de infectări zilnice raportat până în prezent, în contextul finalizării concediilor și începerii noului an şcolar, notează Reuters.

Număr record de infectări cu COVID-19 în Ungaria

Până acum, Ungaria a trecut peste primul val de pandemie de coronavirus cu mai puţine cazuri decât multe alte ţări europene, înregistrând 6.622 de cazuri, dintre care 619 decese.

Acum, numărul persoanelor infectate a crescut în ultima săptămână de la câteva sute la 2.100 (după cea mai recentă raportare), experții în sănătate preconizînd o creştere a numărului de infectări în săptămânile următoare, odată cu reluarea cursurilor în școli.

Guvernul premierului Viktor Orban a decis închiderea graniţelor pentru cetăţenii străini, exceptând cetăţenii din celelalte state din Grupul de la Vişegrad (Cehia, Slovacia şi Polonia), care pot furniza un test negativ de COVID-19 de mai puţin de cinci zile pentru intrarea pe teritoriul Ungariei.

Grecia amână redeschiderea şcolilor până pe 14 septembrie

Începutul noului an școlar va fi amânat cu o săptămână în Grecia, până pe 14 septembrie, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus.

Marţi, purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, a declarat că amânarea este necesară pentru ca familiile să revină din vacanţă în oraşele mari şi să petreacă un timp cu copiii înaintea ca aceştia să se întoarcă la şcoală.

„Îi îndemnăm pe toţi părinţii să se întoarcă acasă împreună cu copiii în zilele următoare şi să se asigure că aceştia rămân sănătoşi (…) până la reluarea cursurilor”, a spus Petsas.

Ministrul educaţiei, Niki Kerameus, a precizat că măştile vor fi obligatorii pentru elevi şi pentru profesori în toate spaţiile închise din şcoli. Măştile vor fi puse la dispoziţie în mod gratuit atât în şcolile publice, cât şi în cele private.

New York City amână deschiderea şcolilor până pe 21 septembrie

Și New York City, cel mai populat oraș din Statele Unite, amână reluarea cursurilor în clase cu 11 zile, până pe 21 septembrie, după ce sindicatele au cerut măsuri de siguranţă mai stricte legate de COVID-19, a anunţat primarul Bill de Blasio, citat de Reuters.

Sindicatele din New York, conduse de Federaţia Unită a Profesorilor, şi-au exprimat îngrijorarea că oraşul se grăbeşte să deschidă anul şcolar pe 10 septembrie, fără a lua măsuri adecvate pentru a proteja profesorii, elevii şi restul personalului de infecţia cu COVID-19.

„Ceea ce am convenit este să ne asigurăm că măsurile de sănătate sunt în vigoare, pentru a ne asigura că există timp pentru pregătirea adecvată a educatorilor noştri”, a spus primarul orașului New York.

În plus, acordul prevede testarea lunară a celor 1,1 milioane de elevi, precum şi a cadrelor didactice şi a personalului administrative.

Mai mult, sunt incluse stocuri de măşti şi alte echipamente de protecţie individuală în şcoală necesare pentru 30 de zile, proceduri de distanţare socială, sisteme de ventilaţie funcţionale în clădiri şi măsuri de siguranţă pentru autobuzele elevilor.

În Los Angeles şi Chicago, unde se află al doilea şi al treilea sistem şcolar ca mărime din SUA, elevii încep anul şcolar doar online.

Începutul anului școlar în România

Pe data de 14 septembrie vor fi deschise și în România școlile, în condiții speciale de protecție.

Nelu Tătaru a explicat faptul că dacă o școală înregistrează trei cazuri de coronavirus în trei clase diferite, atunci unitatea de învățământ se închide, iar elevii și profesorii intră în izolare 14 zile. Ministrul a mai spus că părinții trebuie să-i țină pe copii acasă, dacă aceștia se îmbolnăvesc, nu să-i lase la școală. Ei mai trebuie să ia legătura cu medicul de familie și să anunțe instituția de învățământ.

Tătaru a mai afirmat că majoritatea școlilor vor putea începe orele în scenariul I, adică elevii vor veni la clase. Iar în București nu sunt şcoli care „să nu poată duce” măcar scenariul II. Asta înseamnă desfășurarea cursurilor în sistem hidrid, alternativ – fizic, în clase, și online, de acasă.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`