COVID-19. Suedia nu le mai recomandă persoanelor vârstnice să se autoizoleze. Care este motivarea specialiștilor de la Stockholm

COVID-19. Suedia nu le mai recomandă persoanelor vârstnice să se autoizoleze. Care este motivarea specialiștilor de la Stockholm
Foto: pixabay.com

Autoritățile suedeze fac, din nou, notă discordantă în ceea ce privește măsurile restrictive anti-Covid 19. Guvernul de la Stockholm a anunțat joi că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze. Potrivit acestora, mare parete din populație este deja imunizată, iar rata de infectare este mult mai mică decât în primăvară. Totodată, specialiștii din Suedia spun că izolarea are efecte grave asupra sănătății mintale, transmite Reuters.

Persoanelor vârstnice din Suedia nu le este recomandată izolarea pe timpul epidemiei de Covid-19

Guvernul suedez a anunțat joi că persoanelor vârstnice din această țară nu li se va mai recomanda să se autoizoleze. Efectele grave asupra sănătății mintale, dar și faptul că rata de infectare cu SARS-CoV-2 a coborât mult față de perioada de vârf din primăvară îi fac pe specialiștii suedezi să considere că aceasta este cea mai bună soluție pentru seniorii lor.

Deciza Suediei vine în timp ce restul Europei reintroduce restricții pentru a face față recrudescenței coronavirusului.

Agenția de Sănătate Publică a Suediei afirmă însă că nu vede dovezi privind un al doilea val al pandemiei în această țară. Acest lucru se datorează și faptului că Suedia nu a impus niciodată carantina, ci a făcut doar recomandări populației. Și, deși la un moment dat rata decesului era mai mare ca in țările în care toată lumea stătea izolată la domiciu, rata imunizării în Suedia este acum mult mai mare ca în restul Europei.

În acest moment, populației îi este recomandată evitarea adunărilor numeroase, statul în casă în cazul prezentării unor simptome de îmbolnăvire și respectarea distanțării fizice.

„Viața cotidiană nu poate fi la fel ca înainte de pandemie”, a declarat Lena Hallengren, ministrul sănătății suedez , adăugând că „însă există multe moduri de a trăi care nu implică doar supraviețuirea”.

De la începutul epidemiei de Covid-19, Suedia a înregistrat în jur de 107.000 de infecții cu coronavirusul și aproximativ 5.900 de decese cauzate de COVID-19.

Miercuri, Agenția de Sănătate a raportat 975 de noi cazuri și șapte decese.

Alexandru Rafila: România ar trebui să adopte modelul suedez

Alexandru Rafila, președinteleSocietățiiRomâne deMicrobiologiea declarat căRomânia ar trebui să adopte modelul suedez, cu reguli relaxate în ceea ce privește pandemia de COVID-19, deoareceacolo se înregistrează cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană, iar cetățenii respectă măsurile de siguranță fără a le fi impuse.

„Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. ÎnSuediaacum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare. Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovorătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a declaratAlexandru Rafilala România TV.

Ultima oră
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”