Craniul celebrei Mona Lisa, descoperit în Italia?

Craniul celebrei Mona Lisa, descoperit în Italia?

Secretul din spatele faimosului zâmbet enigmatic al Mona Lisei, cea mai faimoasă pictură din lume, ar putea fi rezolvat în curând. O echipă de arheologi care au efectuat săpături în Italia pretind că ar fi descoperit craniul femeii care a pozat pentru opera de artă a lui Leonardo da Vinci, scrie Daily Mail.

Arheologii au dezvăluit faptul că au descoperit, după două săptămâni de căutări, o criptă într-o biserică abandonată din Florenţa. În mormântul de sub biserica St. Ursula se credea că se odihneşte Lisa Gherardini Del Giocondo, iar acum a ieşit la iveală un craniu de femeie, împreună cu alte coaste umane şi vertebre.

Femeia ar fi fost modelul celei mai cunoscute opere a lui Da Vinci.

Cercetătorii urmează să compare ADN-ul oaselor cu al rămăşiţelor celor doi copii ai ei, care au fost înmormântaţi în apropiere, în încercarea de a autentifica descoperirea.

Dacă investigatorii confirmă că acel craniu aparţine modelului, experţii vor încerca să-i reconstruiască faţa pentru a compara-o cu pictura veche de 500 de ani şi eventual să descopere ghicitoarea zâmbetului Mona Lisei.

Lisa Gherardini, care a murit în 1542, a fost soţia unui comerciant bogat de mătase, pe nume Francesco del Gicondo, care a devenit călugăr după moartea soţiei sale. În Italia, Mona Lisa este cunoscută precum La Gioconda.