Cristian Diaconescu: Ne place sau nu, Erdogan este un jucător strategic foarte important în Marea Neagră. Ar trebui să găsim modalitățile necesare în a coopera cu Turcia la Marea Neagră (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Ne place sau nu, Erdogan este un jucător strategic foarte important în Marea Neagră. Ar trebui să găsim modalitățile necesare în a coopera cu Turcia la Marea Neagră (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images

România ar trebui să găsească modalitățile necesare în a coopera cu Turcia la Marea Neagră, a declarat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, luni, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

Ce a spus Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre Turcia și Erdogan în actualul context geopolitic

Întrebat dacă se poate spune că în momentul de față Turcia este cel mai important lider politic din această zonă europeană, fostul ministru român a explicat: „Deja a apărut public faptul că pe piețele financiare băncile turcești sunt de acord pe o cooperare pe rublă, deci e clar că este vorba de un business în spate. Business-ul, din câte știu și eu, este cel pe care l-a menționat domnul general (Alexandru Grumaz, invitat și el în emisiune, n.r.), și anume un fel de spălare a vânzării de petrol prin Turcia de așa manieră încât să își poată crește exporturile.

„Erdogan, să vedem care sunt datele lui în acest moment. Ani de zile a fost cultivată, în NATO, Turcia ca fiind țara care, într-adevăr, ar putea fi contraponderea militară și partea de echilibru în relația cu flota rusă și cu forțele navale ruse din Marea Neagră, deci și-a arogat acest tip de responsabilitate – ceilalți, nu. Este al doilea contributor în NATO, după Statele Unite. Este în acest moment acceptat ca intermediar în diverse dialoguri, cum foarte corect ați menționat, și de Ucraina, și de Federația Rusă, este singurul stat NATO care și-a asumat așa ceva”.

„Centrul de monitorizare a acestui export de cereale este la Istanbul. Cei care însoțesc convoaiele de nave – sau cele care ar urma să fie, că deocamdată nu sunt prea multe – sunt militarii turci. Are dialog și cu o parte, și cu alta, în această discuție. Probabil că este destul de avansat dialogul cu Putin din moment ce chiar a transmis acel mesaj, să se întâlnească în Turcia Putin cu Zelenski – nu, nu este momentul, nici unul, nici altul nu o vor face, dar a dat acest tip de semnal”, a continuat Cristian Diaconescu.

„A dus până în ultimul moment agrearea de principiu a integrării Finlandei și Suediei în Alianța Nord-Atlantică, și până când cele două țări nu au semnat un memorandum de înțelegere cu președintele Erdogan, nu și-a dat acordul”, a adăugat el.

„Da, ne place sau nu, este un jucător strategic foarte important în Marea Neagră. Este partenerul strategic al României Turcia, deci aș avea și aici un anume tip de semnal. Ar trebui să găsim modalitățile necesare, poate sunt, poate nu, dar în orice caz trebuie să existe, în a coopera cu Turcia la Marea Neagră, pentru că, nu-i așa, cam ne interesează cum se împart zonele de influență în Marea Neagră”, a mai spus Cristian Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”
16:24 - Doi bărbați au fost împușcați într-un târg din județul Bacău. Scandalul a început de la prețul de la prețul strugurilor, spun polițiștii
15:10 - Primele imagini cu armata ucraineană intrând victorioasă în Lîman. A fost a lui Putin o zi
15:09 - Centrul Bucureștiului este blocat de protestatarii care îi susțin pe George Simion și pe Diana Șoșoacă (GALERIE FOTO)