Cristian Diaconescu: Toți știau că vor reveni talibanii, dar au preluat puterea mai rapid decât și ei și-au imaginat. În Afganistan s-a creat o categorie socială care acum se ascunde pe unde apucă (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Toți știau că vor reveni talibanii, dar au preluat puterea mai rapid decât și ei și-au imaginat. În Afganistan s-a creat o categorie socială care acum se ascunde pe unde apucă (VIDEO)
Cristian Diaconescu, președintele PMP. Foto: Facebook @ Partidul Mișcarea Populară

Fostul ministru Cristian Diaconescu, președintele PMP, a explicat la „Special B1” cu Nadia Ciurlin că administrația Biden a ieșit în întâmpinarea opiniei publice americane, având în vedere că „în legătură cu Afganistanul se ajunsese la o situație de exasperare”, însă se spera că sistemul afgan va rezista ceva mai mult în fața ofensivei talibane.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV: Toți știau că vor revenii talibanii, dar se spera că afganii vor rezista mai mult

„Bilanțul lui Biden în legătură cu Afganistanul era următorul: peste un trilion de dolari cheltuiți – a picat în mandatul lui, asta e; cam 2.700 de americani uciși; câteva zeci de mii răniți; sute de mii de afgani care și-au pierdut viața în acești 20 de ani; o situație incertă din punct de vedere al beneficiului politic și al răspunsului individual pentru fiecare american în parte. Situația nu este asemănătoare cu Coreea de Sud. Americanii nu sunt nervoși în legătură cu staționările militare în Coreea de Sud, acolo e altă logică geostrategică, dar în legătură cu Afganistanul se ajunsese la o situație de exasperare pe care a înțeles-o Trump și a inițiat procesul de negociere la Doha, Pompeo a semnat cu unul dintre actualii lideri talibani chiar și un document, iar Biden a continuat această logică, are și niște rațiuni personale, dar nu intrăm în discuția aceasta.

A continuat această logică, ieșind în întâmpinarea opiniei publice americane. Unde a apărut problema – ceea ce s-a sperat, că establishment-ul cât de cât echilibrat, că nu poți să spui democratic, al Afganistanului, ținând cont de cultură, de multe alte elemente, de tradiție, de logica regională, de vecinătăți, va rezista la revenirea talibanilor. Toți știau că vor revenii talibanii. În martie 2021, serviciile de informații americane îi puneau lui Biden pe masă un document din care rezulta că talibanii revin și recâștigă Afganistanul într-un an, doi. Un an, doi era un ecart suficient să poți să extragi…”, a explicat fostul șef al diplomației române, care a vorbit și despre repatriea românilor.

La ora actuală, în Afganistan există o categorie socială care „se ascunde pe unde apucă”, a punctat Cristian Diaconescu.

„S-a creat în Afganistan o anume categorie socială care în acest moment se ascunde pe unde apucă, oameni educați, o generație nouă pentru că de 20 de ani s-au născut tineri care stau pe internet, care vor să asculte jurnaliști, politicieni, organizații neguvernamentale, toate aceste categorii fiind considerate de talibani dușmani de moarte. Magistrații femei, de exemplu, sunt cele mai vizate în acest moment, deci din acest punct de vedere avem pachetul cu decizia politică a administrației Biden – și aici, sigur, sunt nuanțe și sunt niște explicații – și faptul că talibanii au reușit să pună mâna pe putere, pentru că acolo nu există guvern, există un fel de autoritate și atât. Ai și o problemă pe verticală pentru că s-ar putea ca la Kabul să fie doi, trei, șapte lideri talibani care încearcă, totuși, să găsească niște pași spre legitimare pentru că mor de foame, dar ce te faci cu trupa la bază care își poate lua dreptatea în propriile mâini? Așa se întâmplă în aceste situații”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE