Cu o incertitudine economică provocată de criza COVID-19, tinerii din Ungaria aleg să se înroleze în armată pentru un job stabil. Aplicările s-au „dublat” de la debutul pandemiei de coronavirus

Cu o incertitudine economică provocată de criza COVID-19, tinerii din Ungaria aleg să se înroleze în armată pentru un job stabil. Aplicările s-au „dublat” de la debutul pandemiei de coronavirus
foto: Pixabay

Tinerii din Ungaria se îndreaptă tot mai mult către o carieră militară, pe fondul impasului economic provocat de criza COVID-19, transmite Euronews, care notează că aplicările s-au „dublat” de la debutul pandemiei de coronavirus, potrivit Maiorului Tamas Durgo, omul responsabil cu recrutarea națională. Ministerul ungar al apărării susține că 2.500 de aplicații au fost trimise numai săptămâna trecută.

Economia națională ungară arăta bine înainte de criză, crescând cu 4,9% în 2019, la o rată de șomaj apropiată de 0. Cum pandemia de coronavirus a paralizat majoritatea activităților economice, ea s-ar putea contracta cu 8% până la final de an – sau chiar cu 10% în cazul unui al doilea val de COVID-19, potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Până acum, Ungaria, o țară cu numai 10 milioane de locuitori, a confirmat peste 4.000 de cazuri de COVID-19 și 570 de decese, arată datele prezentate de John Hopkins Coronavirus Resource Center.

Cu o incertitudine economică provocată de criza COVID-19, tinerii din Ungaria aleg să se înroleze în armată pentru un job stabil

Peter Kamondai, un fizioterapeut în vârstă de 27 de ani, tocmai își deschidea o afacere atunci când Ungaria a fost lovită de coronavirus. Pentru că soția sa era gravidă, el nu a avut de ales și s-a înscris în armata ungară, care a fost folosită – la fel ca în România – și pentru misiunile de sprijin medical pe perioada crizei sanitare.

„Soția mea va aduce pe lume un copil în curând, iar carantina nu mi-a dat nicio șansă să mă pregătesc”, a spus bărbatul pentru AFP, de pe un teren de antrenament de lângă Gyor, la 120 de kilometri distanță de Budapesta.

„Deci ce îmi doresc acum e un venit stabil din partea statului”, a adăugat acesta, după un exercițiu de combat cu alți peste 10 candidați la înrolare.

Aplicările în armata ungară s-au „dublat” de la debutul pandemiei de coronavirus

După evaluarea medicală cadeții încep un antrenament de șase luni, care va conduce la o posibilă carieră de soldat, inginer, informatician, șofer sau bucătar.

Sub guvernările lui Viktor Orban, Ungaria a ajuns la o alocare de 1,21% pentru apărare din produsul intern brut al țării, în 2019, față de ponderea de 0,95% înregistrată în 2013. Totuși, ea rămâne mult sub standardele NATO, care prevede o alocare de 2% din PIB pentru apărare pentru fiecare stat membru în parte.

Budapesta nu este singura pe această listă însă, iar printre statele care nu își îndeplinesc acest angajament se numără și Germania. De altfel, pentru Berlin, acest factor ar putea să fi contribuit la dorința administrației Trump de a reduce efectivele militare SUA staționate în țara cu cea mai mare economie din UE.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`