Cum au reacționat cetățenii de rând la noul statut al Republicii Moldova: „Lumea s-a împărțit foarte clar”

Cum au reacționat cetățenii de rând la noul statut al Republicii Moldova: Lumea s-a împărțit foarte clar
Foto: Hepta/Abaca Press / AA/ABACA.

Statutul de țară candidată la aderare îi oferă Republicii Moldova șansa de a fi parte a unei lumi democratice și prospere, susține președintele Parlamentului de peste Prut, Igor Grosu.

Potrivit acestuia, noul statut al Republicii Moldova îi va oferi fonduri europene suplimentare, care vor fi investite în democratizarea și modernizarea țării.

R. Moldova are nevoie de mai multe reforme

Șeful Legislativului spune că indicațiile Uniunii Europene reprezintă și prioritatea guvernării de la Chișinău, iar ritmul reformelor urmează să fie accelerat, notează IPN.

Printre condițiile impuse Republicii Moldova de către Uniunea Europeană, odată cu oferirea statutului de țară candidată la aderare, se regăsesc: lupta cu corupția, reforma justiției, implementarea angajamentului de „dezoligarhizare”, lupta împotriva criminalității organizate, sporirea implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor. Președintele Parlamentului spune că o parte din reforme au fost deja demarate, arată sursa citată.

„Avem toate ingredientele necesare, avem o majoritate parlamentară, avem președinte, prim-ministru cu viziuni proeuropene, există o conlucrare bună între cele trei instituții. Avem experiența și expertiza României. Noi trebuie să continuăm reforma justiției, pre-vetting-ul, evaluarea judecătorilor și procurorilor.

Depinde de noi care va fi dinamica acestor reforme. O altă condiționalitate a Uniunii Europene este reforma administrației publice, pentru noi și asta este o prioritate, să facem astfel încât serviciile pentru cetățeni să fie cât mai aproape de ei”, a spus Igor Grosu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Moldovenii s-au împărțit în două tabere

Președintele Parlamentului recunoaște că atât societatea, cât și clasa politică din Republica Moldova, sunt divizate pe criteriul geopolitic. Totuși, șeful Legislativului spune că integrarea europeană ar putea deveni ideea națională care să se bucure de sprijinul întregii țări.

„Până la război eu mi-am pus întrebarea dacă am putea obține un consens național asupra unui subiect. Și ne gândeam că subiectul combaterii corupției ar putea fi unul comun, asupra căruia să existe consens între opoziție și guvernare.

Deocamdată, nu reușim. Acum în contextul războiului din Ucraina, lumea s-a împărțit foarte clar, există modelul invaziei, al războiului, al nerespectării drepturilor omului și este modelul Uniunii Europene, modelul păcii, al respectului față de opinie, acesta este modelul pe care ni-l dorim.

Noi acum avem o șansă extraordinară să fim de partea bună a lumii. Acum e șansa noastră. Atât de mulți prieteni Republica Moldova n-a avut niciodată, România, Franța, Germania ne susțin”, a spus președintele Parlamentului.

Pe 23 iunie, Consiliul European a oferit Republicii Moldova statut de țară candidată la aderare. Ucraina a primit un statut similar, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare la Uniunea Europeană, notează tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe